Stil Protest vanuit Stompwijk

Bij de bordjes Stompwijk staat de ondertekst :
gemeente Leidschendam Voorburg, doorgekruist.

Een stil protest?
Het was ook een uitspraak, die naar voren kwam in het overleg van burgemeester Haersma Buma met de vele aanwezige bewoners in het Dorpshuis, donderdag 19 januari j.l.
“Horen we nog wel bij Leidschendam Voorburg? Er wordt al jaren niets gedaan voor ons dorp en als er plannen zijn worden we direct geconfronteerd met grootschalige woningbouw om de kosten te kunnen dekken.Voor de sanering van de glastuinbouw in het buitengebied, voor de rondweg en het grootonderhoud van de Stompwijkseweg en de Dr. Van Noortstraat, zelfs voor het kunstgras op de sportvelden komt de bouwlocatie weer als een truc uit een doosje.”
In het gesprek van de bewoners met de burgemeester klonk ongeloof, ongeduld en ingehouden woede. In het stille commentaar van de bewoners onderling is er onvrede, want ga maar eens naar de microfoon om je mening te uiten, zo gemakkelijk is dat niet. Die mening was trouwens klip en klaar te zien op de vele protestborden die verschenen aan de kant van de weg in het voorjaar van 2005.
De gemeente voelt zich tekort gedaan door de provincie, terwijl het gemeentebestuur alle regels met betrekking tot het streekplan met voeten treedt! De burgemeester belooft meer vaart te maken, maar kan eigenlijk vóór de verkiezingen niets doen, hij heeft geen portefeuille en wil de verantwoordelijke wethouders niet voor de voeten lopen. Eigenlijk kan er pas na de verkiezingen meer duidelijkheid komen met welk college en welke plannen de knelpunten in Stompwijk zullen worden aangepakt. In de zaal klinkt een moeizame zucht…
Misschien moedig en vriendelijk om met de bewoners in gesprek te gaan, maar uiteindelijk voelen de bewoners van Stompwijk dat zij nauwelijks meetellen.
Eén van de leden van de dorpsraad is al meer dan twintig jaar lid en ziet al heel lang dat er niets gebeurt. Zij spreekt met ongeloof als er weer geen duidelijkheid gegeven kan worden over het opknappen van de weg. Het gemeentebestuur wil eerst woningbouw, er wordt gezocht naar plekken binnen de rode contouren en misschien biedt de ruimte voor ruimteregeling een oplossing?
Ja en ook dat gaat nog jaren duren….!

W.Kranenburg, oud Raads en Statenlid én 33 jaar bewoner in het buitengebied.