De Bijenhouder van Aleppo

Als één van de vrijwilligers van de Bibliotheek aan de Vliet in ‘Het Dorpspunt’ wilde ik dit boek onder de aandacht brengen, juist nu, in dit Kerstnummer van de Dorpsketting. Een boek van deze tijd, nog altijd….. Dit boek kruipt onder je huid!
“De Bijenhouder van Aleppo” van Christy Lefteri is een ode aan de menselijke geest. Als ze alles wat ze hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan maar óók met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het is een verhaal van twee mensen die elkaar om hun pijn zijn kwijtgeraakt, maar ondanks alles elkaar en hun droom willen vasthouden.
De Engelse schrijfster Christy Lefteri heeft een Grieks-Cypriotische achtergrond maar is geboren in Londen.
Ze heeft creatief schrijven gestudeerd aan de Brunel universiteit. “De Bijenhouder van Aleppo” is haar tweede boek en het eerste dat is vertaald naar het Nederlands door Ernst Bergboer. In 2016 en 2017 was Cristy Lefteri werkzaam als vrijwilligster in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene. Lefteri sprak met de mensen, die dagelijks bang en angstig binnenkwamen. Uit die verhalen is deze roman ontstaan.
“De Bijenhouder van Aleppo” is een aangrijpende roman waarbij het leven van de vluchteling van begin tot het einde wordt gevolgd. De wanhoop en angst zijn voelbaar evenals de hoop op een nieuwe en veilige toekomst.
Zoals ik al zei, dit boek kruipt onder je huid en zorgt voor een andere kijk op de asielzoeker, mensen zoals jij en ik…. die álles wat ze hadden achter moesten laten en de moed hadden om ergens anders opnieuw te beginnen!

Louise Hoogenboom