Woningisolatie en een groen dak met subsidie van gemeente

Vanaf woensdag 1 april kunnen woningeigenaren en VvE’s in Leidschendam-Voorburg bij de gemeente subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning en het aanleggen van een groen dak. De gemeente stelt hiervoor in totaal €150.000 subsidie beschikbaar. Wethouder duurzaamheid Astrid van Eekelen: “Met de subsidie stimuleren we inwoners om stappen te maken in het besparen van energie en te werken aan een klimaatbestendige gemeente.”

Aanvragen vanaf 1 april 9.00 uur
Het aanvragen van de subsidie kan vanaf 1 april 9.00 uur via de website van de gemeente. De subsidie bedraagt 20% van de totale kosten die geïnvesteerd zijn in het isoleren van de vloer, wanden of het dak, en 25% van de totaal geïnvesteerde kosten van de aanleg van een groen dak. Er kan alleen subsidie worden aangevraagd voor werkzaamheden die nog niet zijn uitgevoerd. Meer informatie en alle voorwaarden staan op genoemde website.

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Iedereen die een aanvraag doet, ontvangt binnen acht weken antwoord. Deze termijn kan de gemeente met vier weken verlengen. Als het totaal beschikbare bedrag van €150.000 is bereikt, sluit het aanvraagformulier en maakt de gemeente dit bekend op de website. Van Eekelen: “We beseffen dat niet ieders aandacht momenteel ligt bij het verduurzamen van de woning. Toch stellen we het ingaan van deze subsidie niet uit. We willen inwoners en VvE’s die er op hebben gerekend niet teleurstellen.”

Minder CO2 en wateroverlast, meer biodiversiteit
Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe minder warmte verloren gaat langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Van Eekelen: “Daardoor hoef je je huis minder te verwarmen. Minder brandstof betekent minder CO2-uitstoot. Bovendien bespaar je daarmee op je energierekening.”

De subsidie kan tevens gebruikt worden voor het aanleggen van een groen dak. Groene daken zien er aantrekkelijk uit en verminderen wateroverlast. De plantjes absorberen een deel van het regenwater dat op het dak valt en houden dat vast, waarna het water verdampt in de atmosfeer. Daardoor wordt de riolering minder belast, waardoor de kans op wateroverlast kleiner wordt. Van Eekelen: “Daarnaast zorgt een groen dak voor meer biodiversiteit. Het geeft bijvoorbeeld bijen, vlinders en vogels een rustige plek en meer leefruimte.”

Subsidie stapelen
Naast de subsidie van de gemeente kunnen woningeigenaren ook bij het Rijk subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis. Dat mag voor dezelfde voorzieningen zijn, de subsidies kunnen dus ‘gestapeld’ worden. Meer informatie staat op de website voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: www.rvo.nl/seeh.