Koningin Wilhelminafonds

In de eerste week van september zijn landelijk gezien 120.000 collectanten op pad gegaan om te collecteren voor de kankerbestrijding. Geen enkel doel in ons land brengt zoveel collectanten op de been. De verklaring hiervoor, lees ik in het voorwoord van de heer Oosting in hun informatieblad, is even voor de hand liggen als zorgwekkend: één op de drie mensen in ons land krijgt persoonlijk met kanker te maken, de overigen maken het van heel nabij mee.
Van die 120.000 collectanten komen er ongeveer 20 in Stompwijk. Ieder heeft al jaren zijn eigen wijk en de voorkeur gaat ook uit naar de eigen woonomgeving. Van de 20 collectanten heeft een aantal er afgelopen woensdag een gouden speld uitgereikt gekregen. Het is opvallend hoe lang men hier al voor loopt. Ank van den Bosch spant de kroon, zij loopt al 27 jaar voor dit goede doel. Op de voet gevolgd door Frans en Wim Luiten, Jos de Groot en Jan van der Burg met ieder 26 jaar, Ria van Steen en Geert Goeman zijn goed voor 25 jaar en Hans Disseldorp, maar de laatste jaren meer Daniëlle gaan samen voor 24 jaar. Zij kregen de gouden speld uitgereikt door Age Oyevaars, promotor van het fonds. Verder was er een zilveren speld voor Antoinette Lexmond (22 j), Sjaak van der Salm (22 j), Henk Luiten (22 j.), Marjoke den Hollander (20 j.), Cock Luiten (18 j.), Marina van der Salm (16 j), Thea Gehrmann (12 j.) en Jos Janson (10 j.) Naast de speld werden ook pennen uitgereikt met het WSF logo erop. Als extraatje waren voor alle collectanten een fluweelachtige, rode roos beschikbaar gesteld door Piet Knijnenburg van bloemenexport Daisy Flowers. Jan van der Burg kreeg naast de speld, de bronzen krab uitgereikt voor zijn verdiensten als coördinator van de collectanten. De krab is het logo van het fonds, de krab staat bekend als een naar aan alle kanten om zich heen grijpend dier en zo is het ook met kanker. Bij Jan en Trees thuis vond de huldiging plaats onder het genot van koffie, overheerlijke vlaaien en een drankje. Onderlinge ervaringen worden uitgewisseld. Na zoveel jaren lopen is er een band opgebouwd met de wijk waarin met loopt, de collectant woont er of heeft er gewoond. Het jaarlijks terugkeren op dezelfde adressen is dan vaak een sociaal gebeuren. “Kom even binnen” of “Je lst toch wel een kop koffie” en vaak eindigt men bij dezelfde mensen met een een biertje. Wim Luiten bijvoorbeeld, woont al jaren in Zoetermeer, maar trekt er jaarlijks drie avonden voor uit om zijn wijk te lopen en overal weer even bij te kletsen. Ank ervaart het als positief om in een eigen wijk te lopen, je kent elkaar en men komt al met de portemonnee naar de deur toe of zo kwam er iemand naar haar toe de straat overgestoken met de mededeling” Ik ga uit, straks sta je voor een gesloten deur, hier heb je mijn bijdrage’.

Stompwijk is een van de 1630 afdelingen door het land heen. Het fonds zelf wordt draaiende gehouden door 5000 bestuursleden die op vrijwillige basis actief zijn voor de KWF Kankerbestrijding. Dit wordt de nieuwe naam, de in de titel genoemde naam is te lang en vele gelijksoortige organisaties liften mee met deze naam. Age Oyevaars geeft de collectanten de gelegenheid om vragen te stellen en vertelt dat het fonds zich bezig houdt met diverse wereldwijde onderzoeksprojecten ten behoeve van het Sophia kinderziekenhuis, Antony van Leeuwenhoek ziekenhuis en Daniël den Hoedkliniek. Het fonds heeft het best verspreide netwerk, omdat in de kleinste hoekjes van Nederland gecollecteerd wordt. Naast de jaarlijkse collecte zijn er tal van andere activiteiten, beurzen, concerten of lopen georganiseerd. Zoals de Terry Fox run. De Canadese Terry kreeg op 18 jarige leeftijd kanker en er moest een been geamputeerd worden. Ondanks dat begon hij een sponsorloop dwars door canada maar na 5400 km moest hij zijn tocht afbreken omdat hij op 22 jarige leeftijd door de kanker werd ingehaald. Op 14 september is deze run weer gelopen in Den Haag of afgelopen weekend de “Dam tot dam loop”. Op 19 oktober is er de marathon van Amsterdam allen in het kader van Lopen voor het Leven.

Ondertussen worden de collectebussen geleegd en geteld, iedere wijk wordt apart geteld en er wordt bijgehouden wie hoeveel opgehaald heeft en ik merk dat er enige onderlinge gezonde competitie is. Gejuich als er een briefje van € 50,00, applaus bij drie briefjes van € 50,00. Gemoppel bij het lege zakje of die met € 0,02. Er wordt zelf een oud briefje van tien gulden aangetroffen. De eindtelling levert een bedrag op van € 2.104,14, dit is € 30,00 minder dan vorig jaar. Alle gevers worden namens Jan van der Burg bedankt. De collectanten worden bedankt voor hun Lopen voor het Leven, want dankzij deze gelden kan er door middel van onderzoek, onderwijs en opleiding, voorlichting of begeleiding meegedaan worden in de KWF strijd voor:
* voor minder kanker,
* meer kans op genezing,
* betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten.

Petra