Toernieuws

Zondagochtend waren we weer op tijd wakker om te gaan fietsen. Het ritueel dat we volgen voordat we vertrekken. Eerst de koffie aanzetten, aankleden en daarna loop ik naar de schuur om de fietsen alvast buiten te zetten. Toen ik mijn fiets van de haak trok en neerzette bleek mijn voorband leeg te zijn. Ik had hem vol opgehangen. Dan is hij afgelopen week langzaam leeggelopen, dacht ik. Ik pompte hem op want met een poreuze band kun je wel fietsen, in verband met de tijdnood leek me dit de beste oplossing. Tien minuten later na het snelle ontbijt kneep ik vlak voor vertrek naar de start nog even in de band. Hij was al weer half leeg. Verdorie, nu moet ik hem wel vervangen en stuurde Marga alvast naar TC om de groep te waarschuwen. De vertrekkende A2 groepen begrepen het bericht van Marga blijkbaar niet want ze reden bijna allemaal achter Jaap aan. Een klein groepje van acht man/vrouw ging mij ophalen. Op de Kniplaan sloot ik aan en liet me leiden door Sjaak van Santen die het voortouw had genomen. De rit ging naar ’s Gravenzande. Ik had niet op de kaart gekeken dit keer, maar had bedacht om via Scheveningen en Kijkduin door de duinen te rijden. Sjaak reed die richting op en dacht blijkbaar hetzelfde. Een voorspoedige eerste helft bracht ons als eerste groep bij de koffie. Door het nog steeds heersende heerlijke weer konden we op het terras plaatsnemen. Daarna volgde de B groep, de A1, een deel van de grote groep van Jaap (ze waren toch maar gesplitst) en daarna als laatste het restende deel van de A2.
Na de koffie verlieten wij Hoek van Holland richting Maassluis via het fietspad langs de Nieuwe Waterweg. Daar had ik al een hele tijd niet meer gefietst. Sjaak reed, via voor mijn onbekende weggetjes, terug naar Zoetermeer. Een deel daarvan was nieuw en prachtig om te fietsen. Dit deel zal in de komende Elfdorpentocht worden verwerkt. Om 12.30 thuis met 85 kilometer op de teller.
De A1 reed op de heenweg via Delft en Kwintsheul naar Kijkduin. Daarvandaan ging het door de duinen naar de koffietent. Op de terugweg hadden ze al een kilometer of 7 langs de Maasdijk gereden toen Arno ineens een onzeker gevoel over z’n fiets kreeg. Het was net of z’n stuur loszat. Hij bekeek het stuur eens en zag dat er iets niet klopte. De rechterhelft stond schuin naar voren. Snel werd er gestopt en bij nadere inspectie bleek dat het stuur naast het midden aan het afbreken was. De buis was al voor een groot deel doormidden. We hebben er maar niet al te lang bij stilgestaan dat dit een heel stuk slechter had kunnen aflopen. Nu reden we niet al te hard over een rechtdoor gaande weg. Maar bij hogere snelheden en/of een bochtig parcours, zoals bijvoorbeeld het stuk door de duinen naar de koffie, had een zware val waarschijnlijk niet voorkomen kunnen worden.
Aangezien niemand in de groep een reservestuur bij zich had (paste niet in het tasje), werd het kapotte deel van het stuur provisorisch vastgemaakt en reed Arno met een hand aan de linkerrem en een hand midden op het stuur in een rustig tempo verder. De groep zocht de kortste weg zonder al te veel hobbels naar huis. Een eindsprint langs de Zoetermeerse golfbaan zat er voor Arno deze keer niet in.

De C groepen
De voorlaatste officiële tocht ging voor ons naar Reeuwijkse Hout. Nadat alle andere groepen gestart waren reden wij, met 7 personen, via Zoetermeer, Moerkapelle en Waddinxveen naar Reeuwijk. Mijn route was langer dan gedacht, dus kon er geen rondje plassen meer vanaf en reden we recht toe naar de koffietent. Een zeer mooi gelegen restaurant aan de plas, waar het heerlijk vertoeven is. En alweer zaten we te genieten van dit alles onder een stralend zonnetje. Ook de C2, met z’n 6en, had lekker doorgereden en kwamen vlak na ons binnen. Terug reden we via Tempel, Boskoop en Benthuizen. Om even over 12 waren we weer thuis met rond de 60 km. De C2 reed terug door Oud Bodegraven en Laag Boskoop en ook over de Hoogeveenseweg naar huis met aan het eind 63 km.

Annie van Rijn

Aanstaande zondag de laatste rit van de kalender. Voor iedereen de Gekke Paadjestocht naar Klein Giethoorn. De A en B rijden ongeveer 65 km, de C 50 km.Vertrek voor de laatste keer dit seizoen om 8.30 uur vanaf TC.