Leesprogramma bibliotheek

“Waar gebeurd?”: leesprogramma in de bibliotheek

Basisschoolleerlingen kunnen in de Bibliotheek Leidschendam Voorburg meedoen aan het Leesprogramma 2003. Het thema is: “Waar gebeurd?” Het leesprogramma duurt van 27 oktober tot en met 3 januari. Kinderen tussen 6 en 13 jaar worden op het spoor gezet van een breed scala verhalen: verhalen die “echt gebeurd” zijn of kunnen zijn, maar waarbij de lezer net even kan aarzelen: klopt dit wel? Maar er zijn ook verhalen over de harde werkelijkheid, over oorlog, mishandeling of doodgaan. Verhalen waarin werkelijkheid en fantasie in elkaar overlopen, verhalen waarin de hoofdpersonen nogal wat bij elkaar verzinnen en verhalen waarin ijverig naar de waarheid wordt gezicht: de speurders en detective verhalen.

Perskaart
Journalisten en de krant spelen een belangrijke rol bij het leesprogramma. Journalisten zijn immers altijd op zoek naar de waarheid. Zo is er voor de deelnemers van het leesprogramma een deelnemerspasje in de vorm van een perskaart. Met elk gelezen boek kunnen de deelnemers een sticker verdienen, waarop een blauw fototoestelletje is afgebeeld. Als de deelnemers vijf boeken hebben gelezen (en vijf stickers in hun perskaart hebben) dan krijgen ze een cadeautje.