Muizenissen

Ze hebben met de Noordelijke Randweg de spijker op zijn kop geslagen. Een voltreffer om precies te zijn! Ik ben niet zo’n voorstander om alles maar te asfalteren zodat de automobilist nog meer vrij spel krijgt, maar de Sijtwendetunnel was toch wel broodnodig en aangezien het grotendeels ondergronds is gemaakt kan ik er wel mee leven. Leidschendam Zuid is nu een stuk veiliger én rustiger geworden. Voorheen stond er al een file voor de sluis vanaf de ‘Lichtkranttunnel’, of soms nog erger, vanaf de Kostverlorenweg, en als je daar dan als schoolgaand kind op de fiets langs moest fietsen dan was dat met samengeknepen billen. Ik denk zelfs dat de Klaar over in de Nieuwstraat met vervroegd pensioen mag! En de ergernis om de Damlaan over te moeten is als sneeuw voor de zon verdwenen. De winkels daar kunnen mij weer als klant inschrijven. Ik snap dan ook totaal niet dat er toch weer mensen zijn die lopen te klagen over het feit dat er op de Damlaan een wegversmalling is aangebracht ter hoogte van het Postkantoor, maar ja, er moet wat te klagen over blijven, nietwaar? Onze oudste zoon Youri fietst al een tijdje vanaf zijn school in de Oude Bleijk alléén naar huis want dat vindt hij wel stoer. Maar alleen naar school toe fietsen durfde hij nog niet aan omdat het altijd zo druk was. Gezien de huidige verkeerssituatie denk ik dat het niet lang zal duren dat hij óók alleen náár school gaat fietsen en dat vind ik een goede zaak. Terug naar het ‘dorpsgevoel’ zal ik maar zeggen. Nu kan de gemeente Leidschendam Voorburg zich misschien eens écht gaan buigen over de veiligheid in Stompwijk, en dan heb ik het met name over de Dr.van Noortstraat met al haar sluipverkeer. Want toen wij nog in Stompwijk woonden fietsten we over deze weg naar de Maerten van der Velde school en dan moest je ook alle zeilen bijzetten om veilig aan te komen…..én droog want de kuilen in de weg staan bij regenachtig weer al gauw vol en automobilisten voelen niet dat ze door een plas rijden….Je bent als fietser wél direct helemaal wakker hoor, als je een bak koud water over je heen krijgt, maar een pretje is het niet. En zolang dit soort problemen niet opgelost worden hoop ik maar dat de bestuurders van auto’s en dergelijke inzien dat ze zich in een zéér luxe situatie bevinden: je zit warm, droog, veilig en als je je houdt aan de maximumsnelheid dan is de bediening ook eenvoudig. Tot slot nog een tip: stop de auto gewoon even als een fietser of voetganger wil oversteken, ook als er geen zebrapad is. Dan ben je pas écht een goede chauffeur!
Arjen Veldhuizen