GroenLinks: We hebben niet bezuinigd om de Stompwijkseweg op te knappen

GroenLinks:  We hebben niet bezuinigd om de Stompwijkseweg op te knappen!

De gemeenteraad heeft de afgelopen twee weken in een reeks commissievergaderingen de jaarrekening van de gemeente besproken en vooruit gekeken naar de begroting van 2014. Om met het belangrijkste te beginnen: onze gemeente zit er financieel goed bij. Het vermogen van Leidschendam-Voorburg is het afgelopen jaar met € 6,7 miljoen gegroeid. In deze tijd van crisis spaart de gemeente voor betere tijden! Voor GroenLinks is dan de vraag of in deze tijd met zoveel financiële zorgen de lasten wel eerlijk verdeeld worden.

GroenLinks kan zich vinden in zuinig en sober beleid. Het is nu eenmaal crisis, maar noodzakelijke investeringen worden ook uitgesteld. Die investeringen leveren rendement op, in de vorm van inkomsten, banen en positieve maatschappelijke effecten. Een positief investeringsklimaat voor de ondernemers in onze gemeente is veel waard. GroenLinks pleit voor een betere afvalscheiding, want in het afval zitten waardevolle grondstoffen als papier en plastics. Het verbranden in afvalovens kost geld, het gescheiden product levert geld op. Kortom, een betere afvalscheiding bespaart geld én levert  geld op. Bovendien schept het banen die hard nodig zijn. Het huidige gemeentebestuur heeft echter alleen tijd voor bezuinigingen en niet voor nieuw beleid. Zo zijn er meer voorbeelden. Veel organisaties wordt een “marktconforme” huurprijs voor hun gebouw berekend, die kunnen ze niet betalen, dus komt het gebouw leeg, verliest de gemeente haar inkomsten en is de organisatie failliet. Dat is een negatieve dubbelslag, geen inkomsten en weg zijn de meeste wijkcentra. Geef extra aandacht aan de snel oplopende jeugdwerkeloosheid, bv. door het invoeren van een leerwerkcheque, zoals de gemeente Den Haag ook ingevoerd heeft. Investeer in duurzaam energiegebruik bij openbare gebouwen.

GroenLinks klapperde even met de oren, toen het gemeentebestuur meldde dat er een reservering van tenminste € 19 miljoen komt voor het opknappen van de Stompwijkseweg, een project waarvan de haalbaarheid niet vaststaat. Jarenlang heeft de gemeente weinig gedaan om het zware verkeer op deze weg te ontmoedigen, waardoor de weg helemaal stuk werd gereden. Als er niets wordt gedaan aan beperking van het zware verkeer, kan binnen 10 jaar de weg opnieuw worden opgeknapt. En waarom legt de gemeente dan een nieuwe ontsluitingsweg aan naar het glastuinbouwgebied in Stompwijk? Daarmee is € 6 mln gemoeid. De Stompwijkseweg ligt op veengrond; dat is weliswaar dikker dan drijfzand, maar tot nu toe zijn alle projectvoorstellen voor deze weg er toch in weggezakt. Groenlinks investeert liever nu in deze tijd van crisis dan straks in economisch betere tijden. Dat heet het paard voor de wagen spannen i.p.v. erachter.