Open Dag Stichting Groen en Geluk méér dan geslaagd

Stichting Groen en Geluk, Zorg voor mens, dier en natuur (opgericht op 3 februari 2022) organiseerde op 11 juni hun eerste open dag. Deze uit de hand gelopen hobby van Maarten v.d. Meer en Mariska v.d. Meer- Blom mocht aan het publiek getoond worden na 1,5 jaar noeste arbeid. Wat bij aankoop een stuk verwaarloosd land was, is nu omgetoverd tot prachtige volkstuintjes waar de tuinders (huurders) ieder op een eigen stuk kavel zelf kunnen bepalen wat zij telen. Zelf hebben zij een kavel en tuinieren onder de naam “Moestuinen Familie van der Meer”. Er is ook een deel waar een speciale kindermoestuin deels al ingericht is en het is de bedoeling om dit verder uit te breiden.

Ik wist niet dat het zo’n groot stuk land was op de Dr. van Noortstraat 53a, maar door een ruime schuur kwam je op een groot grasveld waar voor deze gelegenheid allerlei prachtige standjes van hout stonden met diverse kraampjes waar je bij Sam’s Saddle Service allerlei spullen voor je paard kon kopen, dameskleding bij Lucky Bens en sieraden om jouw outfit compleet te maken bij Things by Nathas. Stichting Opkikker had het druk met het schminken van de kinderen en de moeder van Mariska, Gretha Blom was aanwezig met prachtige eigen bedrukte artikelen en gebrand hout terwijl Jan v.d. Sman druk was met zijn stiptekeningen, weer een andere techniek van hem, hij was er erg enthousiast over en ik vond het geweldig mooi. Er was een heel team hulptroepen aanwezig, o.a. Niels Oudsen gesproken van de Universiteit van Wageningen waar hij studeert en die on-line meehelpt om dit project tot een succes te maken en de penningmeester is van de Stichting.  Zo is Margriet Rotteveel de secretaris is van de Stichting. Niels, Margriet en Mariska vormen met elkaar het bestuur van Stichting Groen en Geluk.

De Stompwijkse burgemeester Marcel kwam om 11.00 uur om iedereen welkom te heten op deze bijzondere dag. Hij deed dat uiteraard weer op zijn geheel eigen ludieke wijze. Theo Duijvesteijn gaf een workshop moestuinen en wat mij duidelijk werd, niet frezen, maar alles omspitten na de oogst. En wil je alle ongedierte buiten jouw kasje houden, dan moet je deze volledig afsluiten met insectengaas zodat je het vóór blijft. Theo is een ouwe rot in het vak en we hebben er dus duidelijk iets van geleerd, maar mijn voorstel om bier te gebruiken voor de bestrijding van slakken zoals ik ooit van mijn vader geleerd heb, vond hij niet zo’n best plan, dat moet je lekker koel opdrinken!

Het was een vol geplande ochtend want er moest ook nog een workshop yoga gevolgd worden bij Pieternel en Chantal van YiZ. De zon was even achter een wolk om 12 uur, maar toen wij de zonnegroet gedaan hadden kwam hij in volle glorie weer tevoorschijn om ons bij de meditatie heerlijk in het gezicht te schijnen terwijl wij op de matjes in het gras lagen.

De kinderen voor ons waren aan het laser-gamen en de kinderen erachter een rondje aan het maken op de paardjes. Een klein paradijsje voor jong en oud waar ook nog een gezellig optreden was van de JOY singers, er kon een versnapering gekocht worden, een ijsje van de dames van Akkerlust, plantjes en zaden van Van Marwijk en groente uit de tuin.

Bloempotten konden beschilderd en cup-cakes versierd worden. Er was een kleine loterij, de loten werden verkocht door een bloemige jongeman. Kortom, het was een prima verzorgde dag met voor iedereen iets te beleven.

Maarten en Mariska zijn heel goed bezig om van dit project een succes te maken en ik hoop dat zij en met hen velen anderen nog veel plezier zullen beleven aan deze hobby. Een groen, duurzaam initiatief waarvan je à € 25,= ook nog eens vriend kan worden zodat zij allerlei activiteiten kunnen blijven doen. Een kleine vriend kun je al worden voor € 5,=.

Ook extra (groene) handen zijn welkom.

Voor meer info: www.stichtinggroenengeluk.nl

Maarten, Mariska en crew, het was top!

Ria Luiten