Hamerstuk

Burgemeester Dhr. van Haersma Buma,
Voorzitter dorpsraad Dhr. Beimers
De Gaanders bedankt gemeente L’dam Voorburg voor de uitnodiging. De samen werking loopt momenteel bijzonder goed tussen de dorpsraad en gemeente Leidschendam Voorburg. Zo ook de samen werking met de Blaaskapel De Blaasbalgen uit Leidschendam, die als doelstelling hebben om het mooiste en gezelligste carnavalsfeest te vieren en dat is natuurlijk in Stompwijk. Het motto van de carnaval in Stompwijk is dit jaar terug in de tijd. Onze collega’s carnavalsvierders uit Leidschen dam nemen dit wel heel letterlijk door weer een oude Prins van stal te halen.
Terug in de tijd
In 1938 werden Stompwijk en Veur samengevoegd tot één gemeente Leidschen dam. Als je naar de kadastrale gegevens kijkt zie je dat Stompwijk liep van Zoeterwoude tot aan Rijswijk. En het gemeentehuis van Stompwijk stond aan de Delftsekade. Ongeveer in het midden van het gebied. De huidige afstanden van onze gemeente zijn nu ongeveer gelijk aan de afstanden van toen. Wij vonden de plaats van het gemeentehuis van toen nog niet zo slecht. Als u soms droomt over de bouw van een nieuw gemeentehuis zou ik u willen adviseren dit dan aan onze kant van de Vliet zetten. Want als wij naar de toekomst kijken wordt, door af sluiting van het Damcentrum, de bereikbaarheid van het gemeentehuis voor ons hopeloos. En met het openbaar vervoer kunnen we er ook al niet komen. Wij ad viseren u: Maak het straks voor ons nog niet erger dan dat het al is. Voor de samenvoeging in 1938 had Stompwijk ongeveer 5000 inwoners, dat aantal is nu ongeveer gehalveerd. Het voorzieningen niveau stond er toen goed voor. Maar dat is nu meer dan gehalveerd en wij zien het steeds verder afbrokkelen. Wij vragen u: Doe er wat aan voor dat we niets meer over hebben!
Terug in de tijd kijkend kunnen wij met enige trots zeggen dat de Stompwijkers op sportgebied landelijk goed meededen en nog meedoen. Zoals een hardloper Wybo Lelieveld, voetballer Edwin Vurens in Oranje, schaatster Lia van Schie. Shorttrackers Richard Suyten en nu Cees Juffermans en een handbalteam dat op landelijk niveau speelde. Ook de voetballers leverden goede prestaties door vorig jaar te promoveren. Terugkijkend in de tijd kunnen we zeggen dat we geluk hebben gehad met het krijgen van een mooie sporthal in Stompwijk. Met veel zelfwerkzaamheid en vrijwilligers houden we het draaiend en zijn een voorbeeld voor andere sportaccommodaties in de gemeente. Wat jammer dat de gemeente haar aandeel in het onderhoud laat versloffen en de voetbalvelden lijken nu klaar te liggen als schaatsbaan. Als het gaat vriezen hebben we een prachtige ijsbaan,
maar dat was de opzet niet. We willen er straks weer goed op kunnen voetballen. Onze harte kreet is vandaag: Gemeente hou onze voorzieningen op de Meerhorst op peil!
Terug in de tijd.
Wij hadden altijd een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling midden in het dorp. Tussen dorpshuis en de kerk. Soms liep dat wel eens wat uit de hand, dat moeten wij toegeven. Maar het kwam altijd toch weer goed. Dit jaar was er geen vreug devuur maar wij denken dat de politie nog nooit zoveel werk gehad heeft in Stompwijk als tijdens deze jaar wisseling. De Gaanders doen een beroep op het College om bij de volgende jaarwisseling weer een vreugde vuur toe te staan maar niet de verantwoordelijkheid daarvoor te vragen van minderjarigen.
Vorig jaar plaatste wethouder Beimers de eerste nestbeschermer van een kievits nest tijdens het broedseizoen. Wij uit ons landelijke Stompwijk waren hier trots op dat dit bij ons was. Wij willen bij deze de wethouder een nestbeschermer over handigen om dit jaar mee helpen te zoeken naar het eerste nest in plaats van die later te komen plaatsen.
Terug in de tijd.
Elk jaar werd Sint Nicolaas welkom geheten door de burgemeester of de voor zitter van de Dorpsraad. Nu al twee jaar moeten wij dat zonder deze vertegenwoordiging doen. Dit jaar reed de Sint door het dorp in een open sportwagen. Zeker, het was een prachtige wagen, maar niet het eigenlijke vervoermiddel van de sint. Dat is nu een maal een paard. Misschien durfde de sint dat niet of hij had geen paard. Nu hebben we het volgende idee opgevat en wij vinden het eigenlijk een pracht idee.
Bij de opening van de jaarlijkse paarden dagen reed onze burgemeester mee boven op een paard gezeten. Wij willen u voorstellen, gezien uw paardrijkunst, bij de volgende intocht de plek van de huidige sinterklaas in te nemen. Wij slaan dan twee vliegen in één klap. We hebben een sint op een paard én we hebben de burgemeester bij deze intocht. Wij hebben alvast de mijter voor u meegebracht. Het paard en de rest van het pak kan u in november aanstaande worden aangereikt!
Na de overhandiging van de hamer:
De Gaanders hebben nu de hamer gekregen en mogen een week de scepter zwaaien over het Gaandriaanse rijk.
Wij nodigen u van harte uit om onze werkwijze in het Gaandrië eens mee te komen maken. Dan kunt u zien hoe wij als carnavalsvierders met Stompwijk omgaan.