Toernieuws

Voor afgelopen zondag stond de Stomplandtocht naar Maasland op de kalender. Al fietsend naar de start was het nog aardig weer, maar in de verte kwamen donkere wolken aangedreven. En inderdaad, daar vielen de eerste spetters die al snel overgingen in een hoosbui. Een deel van de fietsers stond tegen de muur, onder de bomen, of in de schuur van Theo te schuilen. De A1 besloot toch maar met 5 man te gaan fietsen richting Zoetermeer, waar de lucht minder donker was. Misschien dat we snel de bui uit zouden rijden. De andere 3 A1 rijders zagen dit niet zitten en verkozen een langer verblijf in de schuur van Theo. Zij kwamen later met de A2 naar de koffie en gingen terug weer met de A1 mee. Van de 5 starters haakte er 1 bij het eerste bordje Stompwijk al weer af en ging direct naar huis. “Dit is geen fietsweer” vond hij. Bij Zoetermeer werd het inderdaad droog, al waren we toen zelf al aardig nat. Later nog een klein buitje, maar al snel daarna helderde de lucht op. Inmiddels was er nog een rijder naar huis gegaan wegens familieverplichtingen. Zo waren we dus geen A1 maar A3 geworden.
Kort na de A1 ging ook de A2 van Jaap met 7 personen van start. Zij reden langs de Vliet de bui tegemoet en waren er zo snel doorheen. Daarna richting de kust waar de lucht het beste eruit zag. Inderdaad reden ze verder zonder regen via ’s Gravenzande naar Maasland. De rest wachtte dus de bui af in de schuur van Theo, want over 10 min. zou het droog zijn, volgens Kees Lelieveld. En inderdaad kon de rest toen gaan fietsen.

Arno van Rijn

B groep
Rond 8.00 uur stapte ik op de fiets. Samen met mijn vrouw (Elly), gaan we vanuit Voorschoten langs de Vliet naar het startpunt aan de Oostvlietweg, zo’n 5 km vanuit huis. Bij de Kniplaan zien we een donkere lucht naderen, we hopen dat die bui de kustlijn zal volgen, zodat we buiten schot blijven. Helaas, nog geen 5 minuten later valt het met bakken uit de lucht.
Gelukkig staan we op dat moment bij de start, droog in de schuur van Theo. Als het opklaart zijn we zo’n 15 minuten verder. Sommige fietsers geven hier al de pijp aan maarten, waaronder ook de wegkapitein van de B groep, Wim Loomans. (bang voor natte voeten?) We hadden alle hoop op hem gevestigd, daar Wim Vergeer i.v.m. vakantie niet aanwezig kon zijn. Gelukkig werpt Cees van der Meer zich op als wegcaptain en loodst ons feilloos door Delft en omstreken heen. Ik zou daar echt verdwaald zijn. Ter hoogte van Delft zuid aan de Delftse Schie, moeten we even schuilen voor een bui. Daar ontdekt Nico een kunstwerk, waarvan we nu nog niet weten wat het voorstelt. Misschien nog eens met droog weer bekijken. Bij Zweth (Kandelaar) zien we de volgende bui al weer aankomen. Terwijl de A1 ons op tegen koers passeert, spoeden wij ons naar Café Het Schielicht in de hoop dat deze open zal zijn, helaas de deur is dicht. Onder het afdak wachten wij tot de bui over is en vervolgen onze weg. De rest van de rit blijft het droog. Tijdens de koffie in Maasland ontdoet Marianne zich van haar schoenen en sokken en wringt deze laatste uit, het halve café staat bijna blank. Haar moeder, die toch een wasje moet draaien en met haar te doen heeft, (het blijft toch je kind hé) neemt liefdevol de natte sokken in ontvangst voor de was. Als dit geen moederliefde is! Na de stop kiezen we voor de kortste weg naar huis. Niet erg vind ik, want de LAURA zit me nog een beetje in de benen. (4x 100 km) Met 78 km op de klok ben ik om 12.20 uur weer thuis. Gelijk even mijn fiets afgespoten en de ketting in de teflon olie gezet, de rest komt morgen wel.

Sportieve groeten, Willem van Heeringen.

De C groepen
Wij in één groep van 6 en 2, namen de weg helemaal langs de Vliet, door Delft, Schipluiden zo naar de koffietent, waar we als eerste groep, gelijk met de A1 aankwamen. Wij hadden het getroffen met de regen want van verschillende kanten hoorden we dat ze hadden moeten schuilen of nat geregend waren. Op de terugweg kwam het zonnetje door de wolken heen en namen we de mooie route weer van de Elfdorpentocht, alleen gingen we niet over het Calvé bruggetje wegens opbrekingen, dus zijn we weer langs de Vliet terug gegaan, maar dan aan de andere kant. Met ruim 60 km waren we om 12.15 uur weer thuis. We waren het er toch wel over eens dat we lekker gefietst hadden, ondanks de regen!

Groetjes Annie v. Rijn

A.s. Zondag, het kermisweekend, gaan de C groepen naar de koffietent t Zeeltje in Bleiswijk, langs de Rotte, voor ± 50 km. De A en B gaan naar Vogelenzang voor een rit van 80 km. Start om 8.30u vanaf Oostvlietweg 30.