GRIJSZWARTEN ZAKKEN STEEDS DIEPER WEG

DEFENSIEVE BLUNDERS EN BLESSURES NEKKEN STOMPWIJK 92 TEGEN RIJNLAND: 1*2
STOMPWIJK Stompwijk 92 dreigt zo langzamerhand een grijze muis te gaan worden in de vierde klasse. Ook tegen Rijnland kon het elftal van Ron de Roode de vrije val op de ranglijst niet stoppen. De grijszwarten gingen afgelopen zondag op eigen veld tegen de verhouding in met 2*1 onderuit tegen de Leidenaren. Twee grote verdedigingsfouten deden de Stompwijkers de das om. Door Hans Beukema
Door dit derde opeenvolgende verlies vindt Stompwijk 92 zich terug op een kleurloze vijfde plek op de ranglijst. Wat een verschil met half november, toen de grijszwarten nog volop van het kampioenschap mochten dromen. Voorlopig lijkt nacompetitie het hoogste haalbare voor het elftal dat vooraf minimaal deze doelstelling wilde bereiken. Zelfs dat lijkt gezien het tegenvallende voetbal en het grote aantal blessures van de laatste weken en de uitstekende resultaten van de hooggeklasseerde teams in 4A lastig. “We hebben het in drie duels tijd volledig vergooid. Niets ten nadele van de jongens die nu in het veld staan. Maar met een compleet elftal zijn we toch tot meer in staat”, baalde Ron de Roode. Tegen Rijnland ontbraken maar liefst zes vaste krachten, waardoor de trainer vooral in de voorhoede flink moest improviseren. Ook moest De Roode noodgedwongen Ronald Oudshoon onder de lat zetten, aangezien eerste keus Danny Mooijman door stakingen bij de brandweer moest overwerken. De keeper werkt namelijk bij het leger dat de taken van de brandweer moest overnemen. De grijszwarten konden zich dus de borst natmaken tegen de eveneens niet voltallige Leidenaren die vooral in defensief opzicht gehandicapt waren. Ondanks de vele blessuregevallen voetbalde Stompwijk 92 best aardig. De grijszwarten combineerden beter dan in de voorgaande duels, wat ook tot enkele aardige kansen in de eerste helft leidde. Vooral Timo van Marwijk was in de 17e minuut uit een razendsnelle counter via Erwin Oudshoorn over de linkerflank dichtbij de 1 0. De spits schoot de bal op luttele meters van het doel te zacht in, waardoor Dexter Pardon de bal nog van de lijn kon rammen. Vlak voor rust was de uitstekend spelende Tim van Rijn dicht bij een treffer uit een corner. Zijn kopbal ging echter rakelings over. Aangezien Rijnland ook niet wist te scoren uit haar twee goede mogelijkheden in de eerste helft, beide uit indirecte vrije trappen van routinier Marco Verplancke, gingen beide partijen met een verdiende 0*0 de rust in.

Ook na de theepauze bleef het spel op en neer golven met kansen over en weer. De eerste opgelegde mogelijkheid was er namens Rijnland voor Piet Brandt. De rappe vleugelspits kwam in de 49e minuut na een razendsnelle aanval over de linkerflank ineens vrij Ronald Oudshoorn te staan. Tot grote opluchting van Stompwijk 92 knalde Brandt de bal huizenhoog over. Een minuut later had Stefan Spruijt de Stompwijkers op 1*0 moeten zetten. De middenvelder kwam uit een fraaie steekpass van Tim van Rijn namelijk oog in oog met doelman Patrick de Jong te staan. Spruijt schoot de bal echter rakelings over de lat, waardoor de kans verkeken was. In de 57e minuut kon het scorebord dan wel worden bijgewerkt, alleen niet in Stompwijks voordeel. Ronald Oudshoorn tastte volledig mis op een indirecte vrije trap van Marco Verplancke, waardoor Nenad Pilipovic de bal in het lege doel kon koppen. Dat was het sein voor de thuisploeg om een tandje bij te schakelen. De grijszwarten probeerden de Leidse defensie vooral met lange ballen te bestoken. Aanvankelijk bleef Rijnland redelijk makkelijk overeind. Vanaf de 70e minuut kwam de ploeg echter steeds meer in de verdrukking met diverse hachelijke situaties voor het Leidse doel als gevolg. Zo kopte Erwin Oudshoorn de bal in de 72e minuut rakelings over de lat. Invaller Maurits Huisman was een minuut later nog dichter bij de 1*1 met zijn schot van dichtbij op de deklat. De verdiende gelijkmaker hing dus in de lucht, maar zoals vaker scoort de tegenstander dan. Dat gebeurde ook afgelopen zondag in de 88e minuut. De man tegen man spelende Stompwijkse defensie verkeek zich volledig op een lange trap over zeker vijftig meter van Marco Verplancke. Het was vervolgens voor Piet Brandt een koud kunstje om de bal over Ronald Oudshoorn heen te lobben. Tim van Rijn zette de thuisploeg krap in blessuretijd vervolgens nog wel met een snoeiharde knal op 1*2, maar de treffer kwam te laat. Zelfs een vijf minuten durende blessuretijd veranderde niets meer aan de stand. Rijnland roeide de ballen steeds met succes weg. Komende zondag treedt Stompwijk 92 aan tegen UDO. Bij winst pakken de Stompwijkers de eerste periode. Bij een nederlaag lijkt plaatsing voor de nacompetitie via de ranglijst daarentegen verder weg dan ooit.