Bibliotheek en gemeente vragen inwoners mee te denken over de toekomst

Wilt u in de bibliotheek graag een boek, krant of tijdschrift lezen? Werken of studeren? Een cursus, optreden of lezing volgen? Of liever in gesprek met anderen over een bepaald thema? De Bibliotheek aan de Vliet en de gemeente Leidschendam-Voorburg vragen inwoners om mee te denken over de toekomst van de bibliotheek.

De samenleving verandert in een hoog tempo. De bibliotheek verandert mee. Het Rijk heeft bepaald dat de bibliotheek vijf belangrijke kernfuncties heeft: beschikbaar stellen van kennis en informatie, mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie aanbieden, aanmoedigen om meer te lezen en kennis te maken met literatuur, mogelijkheden bieden voor ontmoetingen en debat en kennis laten maken en kunst en cultuur. De bibliotheek kan in grote lijnen zelf bepalen hoe zij deze functies invult. De wensen en behoeften van inwoners zijn daarbij heel belangrijk.

Gerard Hendriks, directeur de Bibliotheek aan de Vliet: “De bibliotheek doet veel meer dan mensen soms denken. We willen de verbeelding en leergierigheid van mensen stimuleren en hen op weg helpen in de samenleving. Daarom bieden we boeken, informatie en hulp bij het ontwikkelen van vaardigheden. Er komen steeds meer mogelijkheden bij. De bibliotheek wil inwoners samenbrengen. Een toegankelijke plek zijn waar je elkaar ontmoet, verhalen deelt, nieuwe inzichten ontdekt en waar je je kunt ontspannen.”

Inwoners denken mee

Wethouder Astrid van Eekelen: “We willen graag weten wat de inwoners belangrijk vinden. Daarom vragen we ze om mee te denken. Zodat de bibliotheek een bruisende plek wordt waar iedereen zich welkom voelt. Of het nu is om te lezen, te leren of te ontmoeten.”

De afgelopen maanden hebben de bibliotheek en de gemeente een klankbordgroep samengesteld, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit het maatschappelijke veld, MKB, cultuur, onderwijs en gebruikers. Samen met de klankbordgroep is de participatievraag bepaald en is een participatieplan opgesteld met daarin welke doelgroepen de bibliotheek kent en wat per doelgroep de best passende manier is om wensen en behoeften op te halen.

Digitale enquête

Inwoners kunnen onder andere meedenken via een digitale enquête. Deze is te vinden via www.ingesprekmetlv.nl/eenbruisendebibliotheek en kan worden ingevuld tot 2 november 2020. Inwoners die mee willen denken, maar moeite hebben met het invullen van de digitale vragenlijst, kunnen bellen naar 070-300 9617 (Angela van der Meer). Daarnaast worden er onder meer groepsgesprekken gevoerd met inwoners, zijn er meedenksessies met kinderen en worden er verdiepende interviews gehouden. Alle input wordt verwerkt in een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 een besluit over de ontwikkeling van de bibliotheek.