Mijn leven met corona

Ik tref een heel enthousiast lid die al begint te praten voordat ik bijna heb kunnen uitleggen waarom ik bel. Jan vindt het een heel goed idee om nu het leven en gevolgen van corona op te tekenen, je kan nu al geschiedenis maken. Er zijn nu ook veel krantenknipsels en er is andere informatie wat je kunt gebruiken. Sommige dingen zijn pas na 40 jaar geschiedenis, zoals een vliegtuig wat vlakbij hem is neergestort in de oorlog, daar was bijna niets over te vinden, heel soms een krantenstukje of een virus wat meerdere keren terugkomt. Maar dat weten we met corona niet. Jan is stadsgids in Zoetermeer vanaf half april. Dan hebben zijn schaapjes gelamd en is hij er weer klaar voor. Dit jaar dus niet want door het coronavirus gaan de rondleidingen niet door. (Agnes)

Je ziet het virus niet maar het is er wel. Toen het begon in China dachten we eigenlijk allemaal ach, dat is ver weg en we hebben toen ook heel weinig maatregelen genomen, niet wetende dat het virus zich heel snel zou verspreiden over de wereld. Het is een hele goede waarschuwing voor een volgende keer. We moeten voorbereid zijn en reageren op het moment dat we iets horen. Beter dat we een vaccin of medicijn niet nodig hebben dan dat we achter de feiten aanlopen.

Zelf heb ik weinig last van het virus, we wonen buiten af en dan is er toch minder risico dan in de stad. Je dagritme is wat veranderd maar verder ben ik niet zo bang. Ik denk wel dat mijn zoon het gehad heeft, maar zeker weten doen we het niet. Die is een aantal dagen heel ziek geweest en veel hoesten, maar hij is niet getest. Mijn partner loopt nog het grootste risico. Haar broer is pas geleden overleden, daar kwamen elke dag mensen over de vloer, o.a. van de thuiszorg en die droegen geen beschermingsmiddelen zoals mondkapjes o.i.d. Mijn partner kwam er elke dag en je weet nooit waar de andere hulpverleners zijn geweest. Ze doet behalve onze eigen boodschappen, ook boodschappen voor een paar andere mensen dus zij loopt het meeste risico.

De maatregelen die opgesteld zijn, zijn wel goed. Ik denk dat het virus het langst actief blijft in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ook heb je veel uitbraken in landen buiten de EU, waar men het minder nauw neemt met de hygiëne of in een asielzoekerscentrum. Je kan achteraf pas zeggen of de maatregelen goed geweest zijn en geholpen hebben of dat we achteraf denken dat hadden we niet moeten doen. De voedselindustrie draait gewoon door, net zoals de tuinbouw. Arbeidsmigranten gaan en komen en dat is ook niet goed. Het risico dat zij de besmetting meenemen uit hun eigen land is wel aanwezig. De versoepeling van de regels is wel nodig voor de economie, maar je moet wel uitkijken dat er geen oorlog uitbreekt. Nederland wil bijvoorbeeld Italië niet helpen, we hebben genoeg aan ons eigen land wordt er gezegd, maar moeten we dat vasthouden? Nu mogen de kappers weer beginnen maar daar is niet de ergste kans op besmetting. Ook hebben ze volop maatregelen genomen omdat men bang was dat men bedden te kort hadden op de IC, nu achteraf bleek dat er bedden genoeg waren. Maar het is dus altijd achteraf.

Ik erger mij wel aan de slachtoffers die overleden zijn. Een aantal is getest en als zij positief getest zijn op corona dan weet je het dus zeker, maar er zijn ook veel mensen overleden die niet getest zijn en dan kan het ook een andere oorzaak geweest zijn. De cijfers kloppen niet. Ieder jaar is er ook een grote griepgolf, dan gaan er ook veel mensen dood, maar daar hoor je dan niet over. Er zijn landen die minder inwoners hebben en toch nog strenge regels hanteren en er zijn landen met meer inwoners die de regels versoepelen. Ik vind eigenlijk dat de hele wereld zich aan dezelfde regels moet houden. Dat moet kunnen, dan moet er maar een keer een uitzondering gemaakt worden. Voor de landen die lid zijn van de EU zou het geen probleem moeten zijn en voor de landen die buiten de EU vallen moeten we onze handen ineenslaan. Het is eenmaal een wereldwijd probleem en alleen als je samenwerkt en alles tegelijk doet krijg je het virus onder controle.

Ook hoop ik dat het niet al te lang meer duurt voordat er een goed vaccin komt waar iedereen mee ingeënt kan worden, dan wordt het virus de kop ingedrukt. Nederland moet zich daar echt op richten dan duurt het niet zo heel lang meer. Je moet eigenlijk vergelijken met andere virussen, hoe hebben we dat toen gedaan?

Vroeger was er bijvoorbeeld TBC onder koeien, maar ook onder mensen maar dat is nou toch zo goed als opgelost.

Er wordt gevreesd voor een tweede uitbraak aan het einde van de vakantie periode. Een heleboel mensen gaan toch op vakantie, vliegen heen waar het kan en nemen zo misschien het virus weer mee terug. Of het zo is zal achteraf blijken.

Het eerste en tweede jaar zal het leven nog wel anders zijn, voordat we ook de economie weer op de rails hebben maar daarna wordt het wel weer gewoon. Het leven verandert continue, maar niet door virussen en met kleine stapjes. Dit is een hele grote stap en moet rustig teruggedrongen worden. Vroeger was er niets, nu is er alles, en vroeger kwamen we er ook.

Je hoort allemaal tegenstrijdige berichten, dat vind ik ook waardeloos en nogmaals:

“Achteraf weet je pas of je het goed gedaan hebt”.

Jan Groenewegen

(uit het boekje (mijn) leven met corona, dat in het begin van de coronatijd, – vorig jaar dus – door en voor de leden van Ouderen Soos Stompwijk is gemaakt)