College presenteert ondersteuningsplan voor hoge energiekosten   

De gemeente wil voorkomen dat kwetsbare inwoners, organisaties en ondernemers door de hoge energiekosten in onoplosbare problemen komen. Daarom presenteert het college van burgemeester en wethouders een plan om hen te ondersteunen bij de grootste betalingsproblemen en te helpen om minder energie te verbruiken. De plannen zijn een aanvulling op de steunmaatregelen van de rijksoverheid. Het college vraagt daarom geld aan de gemeenteraad, bovenop de middelen die het krijgt vanuit het Rijk.

Wethouder inkomen en armoedebestrijding Philip van Veller: “Net als veel mensen, maken wij ons zorgen over de hoge energieprijzen. We kunnen natuurlijk niet alle problemen oplossen. Maar met onze aanpak hebben we er vertrouwen in dat niemand in Leidschendam, Voorburg of Stompwijk in de kou komt te staan”.

Wethouder duurzaamheid Marcel Belt vult aan: “Daarnaast helpen we inwoners ook door hen te ondersteunen bij het besparen van energie. Energiehulpen worden ingezet om direct praktisch te helpen. Daarmee beschermen we inwoners nu en in de toekomst beter tegen hoge kosten.”

Ondersteuning van inwoners

Volgens de gemeente is het plan een aanvulling op de maatregelen van de Rijksoverheid, zoals de energietoeslag voor lage inkomens en het energieplafond. De acties in het plan van de gemeente moeten voorkomen dat er toch mensen zijn die in onoplosbare problemen komen. De gemeente wil de problemen die er zijn in beeld hebben, mensen helpen de juiste ondersteuning te vinden, betalingsproblemen die toch nog ontstaan snel opvangen en helpen bij energie besparen. Vanuit dit plan onderzoekt de gemeente welke manieren er zijn om inwoners te ondersteunen, bovenop de mogelijkheden die al volop worden ingezet. Bijvoorbeeld hoe het mogelijk wordt om via de Bijzondere bijstand een vergoeding te geven voor de hoge energierekening. En of kinderen uit kwetsbare gezinnen een gratis winterjas kunnen krijgen. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheid van een schoolontbijt, zodat er geen leerlingen met honger in de klas zitten.

Ondersteuning van verenigingen, organisaties en ondernemers

Verder richt het plan zich op verenigingen en maatschappelijke organisaties. Het college heeft als visie dat de sociale structuur in Leidschendam-Voorburg ondanks deze energiecrisis overeind moet blijven. Dit betekent dat er mogelijkheden zijn voor hulp als de energierekening hun toekomst bedreigt. Daarbij bekijkt de gemeente of het mogelijk is om verenigingen en maatschappelijke organisaties, die een gebouw van de gemeente huren, te ondersteunen als de jaarlijkse huurverhoging problemen geeft. In het plan is ook aandacht voor ondernemers. Daarmee neemt het college van burgemeester en wethouders alvast zelf actie in afwachting van hulp voor ondernemers vanuit het Rijk.

Acties voor energiebesparing

Het besparen van energie bespaart geld én CO2-uitstoot. Daarom gaan de komende tijd energiehulpen bij mensen thuis langs. Zij nemen radiatorfolie, tochtstrippen en ledlampen mee en plaatsen deze in huis. Dit helpt om energie te besparen. Daarnaast krijgen inwoners tips hoe ze zelf nog meer energie kunnen besparen. Tijdens dit huisbezoek wordt ook bekeken of mensen recht hebben op energietoeslag. Als het nodig is, worden inwoners voor verdere ondersteuning doorverwezen naar bijvoorbeeld het Sociaal Servicepunt. Met een campagne worden inwoners gewezen op de energiehulp. De Voedselbank krijgt tijdelijk extra geld om de meest kwetsbare inwoners te kunnen blijven helpen. Het isoleren van woningen helpt ook. Daarom maken de gemeente en woningcorporaties Vidomes en WoonInvest afspraken over hoe extra woningen in flatgebouwen sneller kunnen worden geïsoleerd. Ook onderzoekt de gemeente of inwoners korting kunnen krijgen voor het vervangen van energieslurpende apparaten, zoals een oude koelkast, door een nieuwe energiezuinige versie.

Mensen en middelen

Voor het ondersteuningsplan van de gemeente zijn mensen en geld nodig. Om de uitvoering tot een succes te maken, werkt de gemeente onder andere samen met welzijnsorganisaties, duurzaamheidspartners en woningbouwcorporaties. Voor het plan vraagt het college aan de gemeenteraad een bedrag van in totaal € 1,3 miljoen extra om inwoners te helpen en ervoor te zorgen dat ondernemers en organisaties in nood open kunnen blijven als zij de energierekening niet kunnen betalen. Het bedrag kan worden ingezet bovenop de € 1 miljoen die de gemeente vanuit het Rijk krijgt voor verduurzaming. Ook is er aanvullend geld vanuit het Rijk om bijvoorbeeld de landelijke energietoeslag uit te keren. Nog onduidelijk is hoeveel geld gemeenten verder nog krijgen van de ministeries.

Het college bespreekt dit plan graag snel met de gemeenteraad. Na akkoord, kunnen de eerste acties naar verwachting dit najaar nog van start.