Nieuwe problemen geluidoverlast A4 bij Vlietland

Er zijn nieuwe problemen ontstaan bij de aanleg van geluidwerende voorzieningen langs de A4 ter hoogte van natuur- en recreatiegebied Vlietland. De verhoging van aan aarden wal langs de snelweg tussen de Vinkesloot (bij het badstrand Vlietland) en de Jan Bakkersloot (bij het klimeiland) gaat voorlopig niet door.

Dat schrijven de gedeputeerden Anne Koning en Frederik Zevenbergen in een prief aan Provinciale Staten van Zuid-Holland. Aanleiding vormt een offerte van  Comol5, het bouwconsortium voor de RijnlandRoute (verbinding A4-A44). Die is vele malen hoger dan de voor de werken uitgetrokken 400.000 euro.

De wal van 1,5 meter zou naar 3 meter opgehoogd moeten worden. Er was voor Comol5 gekozen omdat die toch al in het gebied werken. Nu de vraagprijs vele malen hoger is dan voorzien wordt bij de provincie naar andere oplossingen gekeken zoals: andere ligging van de wal, latere aanleg, gebruik ander materiaal, bouw van een geluidscherm.

Dat zoeken naar en uitwerken van andere oplossingen zorgt echter voor vertraging bij de uitvoering  van de werken.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de plaatsing van een geluidscherm vanaf de Jan Bakkersloot tot bij de Vogelplas de geluidoverlast voor mensen die in Voorschoten wonen nauwelijks beperkt. Dit omdat het te ver van de weg staat. Het scherm dempt wel verkeersgeluid voor fietsers en voetgangers in Vlietland.