Beschermheilige en patroon van onze kerk: De Heilige Laurentius

h-laurentiusVan november 2014 t/m februari 2016 vierde ons bisdom het H. Laurentiusjaar. Omdat onze kerk, net als die van het Bisdom, ook aan de H. Laurentius is toegewijd, beloofde de bisschop bij een eerder bezoek nog eens terug te komen. Dit gebeurt aanstaande zondag 16 oktober. Voor wie niet zo bekend is met deze naamgever van onze kerk hier een korte uitleg.

Sint Laurentius stierf op 10 augustus 258 de marteldood in Rome. Dus wordt op die dag ook zijn naamdag gevierd. Als diaken was Laurentius belast met de zorg voor de (heilige) boeken in Rome. Zodoende wordt Laurentius vereerd als patroon van de bibliothecarissen. Hij is ook de beschermheilige van koks, pastei- en banketbakkers, kolenbranders en brandweerlieden.

De aartsdiaken Laurentius heeft naast de kerkelijk administratieve taken ook het beheer over de giften die binnenkomen voor de behoeftigen.

Net als andere martelaren uit die tijd wordt Laurentius gevangengenomen, maar niet meteen ter dood gebracht. Keizer Valerianus eist van hem dat hij eerst alle rijkdommen van de Kerk, de kostbare gouden en zilveren vaten en ook de heilige boeken die onder zijn hoede zijn gesteld, aan hem overhandigt. De keizer heeft namelijk veel geld nodig om het grote rijk te verdedigen tegen aanvallen van Germanen en andere vreemde volkeren, en ook de keizerlijke eredienst kost veel geld.

Omdat keizer Valerianus weet dat Laurentius als diaken weldoende is rondgegaan tussen de arme christenen, concludeert hij daaruit dat Laurentius veel geld en goederen tot zijn beschikking moet hebben. Als Laurentius verlof vraagt om het gevraagde op te halen, besteedt hij zijn tijd nuttig door alles wat er is aan de armen uit te delen. Als hij met lege handen, maar met een grote groep arme mensen terugkeert bij zijn rechters verklaart hij, wijzend op de stoet van mensen: “Zie daar de schatten van de Kerk.”

Omdat ze hem niet geloven, wordt hij gegeseld. Maar ook dat maakt hem niet loslippig. Dan wordt besloten hem op een rooster boven een vuur te folteren. Volgens een legende zou hij toen gezegd hebben: “Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op.” Hij wordt ook altijd afgebeeld met een rooster, zoals zijn beeld ook in onze kerk staat. Mogelijk is hij tijdens deze foltering gestorven, maar waarschijnlijker is het dat hij ten slotte onthoofd is. De relikwie van zijn hoofd dat nog los bewaard wordt, wijst daarop.

Bron Wikipedia

Agnes van Boheemen