Creativiteit kan je ontwikkelen

‘Creativiteit kan je op allerlei manieren ontwikkelen’

Anja Olyhoek volgt de vierjarige MBO opleiding bloemsierkunst aan het Holland College in De Lier. Ze heeft nog één jaar te gaan en dan zit het er op; dan is ze volwaardig bloembinder. Onlangs werd ze tweede op de nationale kampioenschappen bloembinden, een belangrijke kwalificatiewedstrijd op weg naar de wereldkampioenschappen.

Anja is min of meer bij toeval aan de opleiding begonnen. Het was zeker niet zo dat ze van kleins af aan met bloemetjes in de weer was. Ze wilde iets met economie, maar na een proefdag op een school in die richting bleek dat niks voor haar te zijn.

Met haar ouders ging ze naar de open dag van het Holland College, een groene school in De Lier. Vrijwel op het moment dat ze die binnenstapte, wist ze dat ze dáár haar opleiding wilde gaan doen. Anja: ‘De sfeer leek er gelijk zo gemoedelijk. Het voelde goed. Ik zit nu al drie jaar op die school en ik vind het er nog steeds heel gezellig. De lessen zijn leuk. Als bloembinder moet je niet alleen veel van bloemen en planten weten, je moet ook met allerlei ander materiaal kunnen werken. Hout, ijzer, plastic, touw, dat soort dingen. Ik heb knutselen altijd leuk gevonden en Creativiteit kan je op allerlei manieren ontwikkelen, heb ik gemerkt. Ik ga naar evenementen, beurzen en corso’s en ik lees alles wat los en vast zit over het vak. Dat helpt enorm bij het ontwikkelen van ideeën voor je werk. Ik had het niet zo in de gaten, maar als ik nu foto’s zie van wat ik in het eerste jaar maakte en wat nu, dan denk ik wow! Toch wel veel bijgeleerd ondertussen.
Als je voortdurend met vorm en kleur bezig bent, ga je anders naar dingen kijken. Aparte vormen vallen meer op. Het kan een kromme tak zijn of een bijzonder gebouw; als je ervoor open staat, kan je zomaar door van alles en nog wat geïnspireerd worden. Vooral veel kijken!’

‘Dat klopt’ bevestigt Bea. Zij volgt ook een opleiding tot bloembinder en zegt dat ze soms zo geraakt wordt door wat ze onderweg aan vorm en bloei ziet dat ze bij wijze van spreken voor een bijzonder madeliefje de sloot in zou rijden. De opleiding van Bea duurt twee jaar, maar dat ze die volgt is niet geheel vanzelfsprekend. Toen haar dochter begon met allerlei mooie bloemstukken naar huis te komen, ging het alsmaar kriebelen van binnen bij Bea: ‘Als ik toch vroeger die opleiding had kunnen volgen…’ Waarop Anja met regelmaat reageerde ‘Mam, als je dat nou zo leuk vindt, dan dóe je het toch!’

Twee jaar heeft ze lopen twijfelen, Bea, voor ze zich aanmeldde, maar sinds ze vorig jaar september de stap waagde, is er geen houden meer aan. Ze knipt en schikt dat het een lust is.
Ze zijn met hetzelfde bloemetjessop overgoten, moeder en dochter. Het bewijs staat overal. Kijk maar in de gang en in de keuken, emmers met bloemen tot op het aanrecht toe. Ga naar de woonkamer en je ziet de meest kunstzinnige creaties. Het is een en al bloem daar in huis.

Al het werk dat Anja en Bea op school maken, komt mee naar huis. Bea maakt iedere week twee bloemstukken en van elk stuk moet ze een verslag maken van welk materiaal ze heeft gebruikt, hoe ze te werk is gegaan qua opbouw en kleurschema en wat de Latijnse namen zijn van de planten en bloemen die ze gebruikte. ‘Ik heb er zeker een volle dag huiswerk aan per week’ vertelt ze.
De opleiding van Anja duurt, zoals gezegd, vier jaar. Gisteren heeft ze examen gedaan voor het deelcertificaat van het derde jaar. Anja: ‘Daarvoor moesten we om te beginnen een Projectmatig Bloemwerk maken. In ons geval betekende dat, dat we opdracht kregen om de aula om te vormen tot restaurant en die met bloemwerk aan te kleden. Daarna kregen we twee individuele opdrachten. Ik moest een lichaamsversiering maken en een bijpassend boeket.’
De lichaamsversiering nam ze letterlijk, ze ontwierp een halssieraad en een armband. Op een basis van draad en opgedroogde lijmsliertjes plakte Anja de bloemetjes van Ornithogalum (Zuidenwindlelie ofwel vogelmelk). Beeldschoon! Je zou er zo een bruid onder stoppen. Ik kan me voorstellen dat ze links en rechts banen aangeboden krijgt.
Anja’s talent blijft niet onopgemerkt, maar ze houdt voet bij stuk. Eerst de school afmaken en dan de wereld veroveren, dat is de beste volgorde. Niettemin maakt ze wel eens iets als dat zo uitkomt. Zo stak ze, op verzoek van de familie van een overledene, die bij leven een fascinatie had voor vliegtuigen, een rouwarrangement in elkaar in de vorm van een vliegtuig. Ze laat me foto’s zien van de opbouw van het stuk. Eerst timmerde ze een houten model in elkaar, bevestigde daar prikkers op en weer daarop kwamen de bloemen.
Als ik het resultaat zo zie, kan ik me voorstellen dat ze hoog eindigde op de nationale kampioenschappen bloembinden. Ze is door naar de volgende ronde in 2006. Dan wordt er in Nieuwegein tijdens de Floral Movement gestreden voor deelname aan de wereldkampioenschappen.

Maar eerst nog even de aanstaande stage regelen voor het examenjaar. Anja wil naar Canada ‘om daar ervaring op te doen en haar Engels te verbeteren’. Anja: ‘Maar het zit me niet mee. Ik had al vrij snel een adres, maar die lieten opeens afweten. Het kon ze niet schelen dat ik al een visum had. Weet je wel hoe duur zo’n ding is? Zeshonderd euro! Ze zeiden gewoon dat dat niet hun probleem was. Nou, daar zit je dan. Ik weer zoeken op internet en gelukkig vond ik al vrij snel een ander adres, maar ook dat gaf problemen. Het onderdak dat ze voor me hadden, bleek een half uur autorijden van het bedrijf, en een auto besturen dat mag ik daar nog niet. Daar moet je als buitenlander 21 voor zijn en ik ben 19. Dus dat ging ook niet door. Daar baal ik wel van want het is een heel gedoe om alles te regelen. Je moet eerst een adres zoeken, contact opnemen, jezelf presenteren, de school moet een starterspakket samenstellen, je moet een werkvergunning hebben, een bewijs van goed gedrag, noem maar op. Nee de school regelt dat niet voor je, maar je kunt wel hulp krijgen van de Stichting Uitwisseling. Zo ben ik ook aan het adres gekomen waar ik nu contact mee heb. Een bloemenwinkel in Toronto! Klinkt hartstikke leuk, ik hoop zo dat het doorgaat!’
Dat hoop ik ook. Ze mogen hun handjes dichtknijpen daar in Toronto. Je zal zo’n talent maar in je winkel krijgen!
Thea Ambagtsheer