In gesprek met Carla Bregman- Lugtigheid

Carla is in totaal 24 jaar lid geweest van de gemeenteraad van de gemeente Leidschendam en na de fusie tevens van de gemeente Voorburg. Ze is 8 jaar geleden gestopt, omdat ze het na 20 jaar wel welletjes vond. Toch heeft zij zich 4 jaar geleden laten verleiden om als lijstduwer te fungeren, ze had zich als een van de laatsten op de lijst laten plaatsen. Tot haar grote verrassing kreeg ze zoveel voorkeurstemmen dat zij teruggevraagd is. Ze had hier een dubbel gevoel over aan de ene kant voelde ze zich gevleid en aan de andere kant moest ze weer hard aan de slag. Het niet aanvaarden van de functie zou neerkomen op kiezersbedrog en dat kan natuurlijk niet. De 24 jaar zijn dus onderbroken geweest met een periode van 4 jaar.

Dorpsraad
Voorafgaande aan die gemeenteraad heeft zij eerst 4 jaar zitting gehad in de Dorpsraad en de andere 12 jaar daarvan heeft ze de Dorpsraad met de gemeenteraad gecombineerd. Pas toen zij een keer na 16 jaar een afwijkende mening inbracht werd er gedacht aan belangenverstrengeling. Zij heeft het ervaren als een ideale combinatie omdat ze wist wat er in Stompwijk leefde en dat kon zij doorspelen naar de gemeente Leidschendam.

Vroeger en nu
Vooral aan de begintijd heeft ze leuke herinneringen omdat de lijnen kort waren en ze zeker voor individuen wat heeft kunnen betekenen, daar heeft ze veel voldoening van. De sfeer was zakelijk, maar doordat je kende elkaar was de samenwerking prettig. Nu lijkt de nadruk meer te liggen op zakelijk. Juist vier jaar geleden zijn de gemeente Leidschendam en Voorburg samen gegaan en werd er na het monisme (college en raad zijn één) landelijk het dualisme ingevoerd. Het college is hierbij zelfstandig en de raad heeft de (eind)controle, terwijl er toch samen een besluit genomen moet worden.

Commissie
Elk lid van de raad heeft tevens zitting in een commissie. Carla heeft zitting gehad in de commissie Openbaar gebied. Het is een langdurige kwestie om na een fusie de verschillen in beeld te krijgen en via de harmonisatie op één lijn te krijgen. Er zaten erg veel verschillen in de werkwijze zoals bijvoorbeeld de verschillende tarieven waarbij de ene vereniging in de ene gemeente bijvoorbeeld subsidie kreeg en de andere niet. Kortom allemaal kinderziektes die boven water moesten komen.

Zo ligt de gemeente Voorburg strak tussen de buurgemeenten. De gemeente Leidschendam daarentegen heeft juist veel buitengebied, bedrijventerreinen en bouwlocatie Leidschenveen. Er is intern hard gewerkt aan de samenwerking en daarbij was er nog gelegenheid om nieuwe dingen in werking te zetten. Nog maar pas is de Stichting Ouderen samen gegaan en zitten de bibliotheken op één lijn. De opzet hiervan verschilde zoveel, de een werkt met een budgetfinanciering en de ander juist met subsidies. Tussen het alles op een lijn krijgen vroegen de lopende zaken ook aandacht. En niet te vergeten de cultuurverschillen.

Op de rails
Nu vier jaar later kan gezegd worden dat alles op de rails staat, dankzij de wekelijkse fractie vergaderingen en de commissievergaderingen zijn de lijnen uitgezet.
Vandaag dinsdag 14 maart neemt zij officieel afscheid. Ze geeft het estafettestokje door aan haar schoondochter Yvonne van Boheemen. Carla is er trots op dat Yvonne het allemaal zelf voor elkaar heeft gekregen. Stompwijk gaat vertegenwoordigd worden door twee personen, Yvonne en Marian Cornelissens, en dat is een goede zaak. Carla zelf is dankbaar voor de jarenlange steun en vertrouwen die ze van haar kiezers heeft gekregen en ik denk dat heel Stompwijk haar dankbaar is voor haar inzet gedurende al die jaren.

Petra Oliehoek van Es