volgens een toehoorder
Op donderdag 9 februari was het zover, de langverwachte discussieavond over de jaarwisseling 2005 2006. Drie sprekers maakten gebruik van het spreekrecht: Leo Wijnhoven (LW), Bonita v. Vliet en Marian Cornelissen (lees spreekrechtverslag LW verder in deze dorpsketting). De opkomst was goed te noemen en ook de jongeren van Stompwijk hebben acte de presence gegeven. (jammer dat deze geen gebruik maakten van het spreekrecht, het ging tenslotte om hen). Na een korte inleiding van dhr. Beimers –die het belangrijk vond de microfoon uitsluitend voor zichzelf te houden waardoor sommige sprekers moeilijk te verstaan waren – reageerde de burgemeester hierop en gaf zijn visie. Deze becommentarieerde de reactie van LW ten aanzien van de grootschalige woningbouw en zijn suggestie dat TV West door de gemeente tot de orde geroepen kon zijn. Hij beloofde LW met zijn hand op het hart, dat er geen gesprekken waren met de Provincie over grootschalige woningbouw, omdat de Provincie deze eerder heeft afgewezen. (De gegevens die de Vrienden van Stompwijk binnen krijgen doet anders vermoeden, maar tot drie keer toe bevestigt de burgemeester dat die gegevens niet kloppen). Beloofd is wanneer dit wel het geval is, zij elkaar treffen na 26 april wanneer de radiostilte verbroken wordt. (Op verzoek van de burgemeester hebben de Vrienden van Stompwijk eerder aan het verzoek gedaan een persbericht in te trekken over dit onderwerp). De burgemeester gaf een duidelijke en heldere weergave van de feiten die binnen de gemeente liggen over vuurplaats, milieuverontreiniging en veiligheid. Ook kon hij niet zoals eerder de dorpsraad voorstelde toezeggingen doen over de gewenste openingstijden van het dorpshuis. Volgens hem is er ruimte genoeg geweest om te overleggen over de sluitingstijden, Stompwijk neemt hierin geen andere plaats in dan andere horecagelegenheden binnen de gemeente. Er zal met elkaar gekeken moeten worden in dit jaar hoe om te gaan met de sluitingstijd, vuurplaats en de te verbranden materialen. ‘Daar moeten wij uit kunnen komen’, suggereerde hij. Feit blijft dat ook een burgervader zich aan de regels te houden heeft die landelijk opgelegd zijn. Het gemeentebestuur heeft vooraf niet kunnen inschatten dat de boel in Stompwijk zo uit de hand zou lopen en blijft het zien als een incident. Ook is hij zich ervan bewust dat de rellen en alles hierom heen voor Stompwijk een emotionele gebeurtenis is geweest. Getracht wordt begrip voor elkaars situatie te hebben in de nabije toekomst en met elkaar in overleg te gaan, om te kijken hoe het beter kan.
Na een rondje Dorpsraadleden die hierop konden reageren, kon ook dhr. Joop van Schie nog even terug komen op de vraag die hij in oktober 2005 reeds aan dhr. Beimers had gesteld betreft de werkgelegenheid binnen Stompwijk. Met het creëren van het nieuwe glastuinbouwgebied, zouden er volgens wethouder Houtzager 200 arbeidsplaatsen vrijkomen. Dhr. van Schie gaf aan dat bij iedere dorpsraadvergadering voorzitter Beimers deze vraag weer doorspeelt naar dhr.Houtzager en dat er nog geen onderbouwing van dit aantal gegeven is. Gepikeerd werd door dhr. Beimers de toezegging gedaan dat de dorpsraadleden hier binnen een week via de e mail een antwoord op konden verwachten, nadat dhr. v. Schie hem aangaf dat Stompwijk én de dorpsraad ook in deze niet serieus genomen wordt.
Een woord van sympathie naar onze burgemeester die, toen hij eenmaal het woord kreeg, van dhr. Beimers wél de microfoon aangereikt kreeg. Door opmerkingen vanuit de zaal gaf hij deze aan de voorzitter terug en heeft zijn betoog met een iets wat luide stem gedaan deze avond.
Tot slot dankt mw. van Bemmelen de dorpsraadleden en de gemeente voor haar fijne samenwerking en hoopt dat besluiten vlugger genomen worden dan in het verleden gedaan is.
Actiecomité Vrienden van Stompwijk