OPEN BRIEF

Aan Gedeputeerde Staten van Zuid Holland OPEN BRIEF
Postbus 90602
2509 LP Den Haag

Betreft: de onveilige oevers van de Meeslouwerplas in Vlietland

Geacht College,

Eind vorig jaar leek er een hoopvol einde te komen aan onze jarenlange pogingen om u er als verantwoordelijke overheid toe te brengen een eind te maken aan de onveiligheid van de oevers van de Meeslouwerplas in Vlietland 1. Sinds oktober vorig jaar nemen wij als omwonenden – namelijk deel aan een door gedeputeerde Van der Sar geïnitieerd overleg over het herstel van de oevers van de Meeslouwerplas.

Uit dit overleg (onder leiding van dhr. Peeters, hoofd van uw afdeling handhaving) leken voor ons acceptabele oplossingen voor het oeverherstel voort te komen. Oplossingen die de veiligheid zouden waarborgen en die geen schade zouden toebrengen aan natuur en landschap. Daarover zou uwerzijds vervolgens begin dit jaar met de voormalige zandwinner in de Meeslouwerplas gesproken worden.

Sinds ons laatste overleg op 11 januari jl. weten wij thans echter niet meer dan dat de besprekingen met de zandwinner “moeizaam” schijnen te verlopen en dat de zandwinner “nog steeds geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de manier waarop hij de Meeslouwerplas heeft achtergelaten”.

Dat u deze situatie met de “moeizame” besprekingen met de zandwinner zo lang laat voortduren, verbaast ons zeer, gezien de hele voorgeschiedenis die daaraan ten grondslag ligt . Dit verbaast ons eens te meer, omdat een andere partij inmiddels heeft aangeboden om de Meeslouwerplas (met gesloten beurzen) te verondiepen en daarbij prioriteit te geven aan het oeverherstel op de plekken waar dat het meest urgent is.
Dit alles maakt sterk de indruk dat u niet bereid en/of niet in staat bent de nu al jarenlang bestaande onveiligheid van de Meeslouwerplasoevers op te lossen. Hoe dit ook zij, wij vinden het onbegrijpelijk en ook onaanvaardbaar dàt die onveiligheid tot op heden onverminderd blijft voortbestaan.

Wij vragen ons zo langzamerhand in gemoede af of (en zo ja: hoe) u er überhaupt toe te bewegen bent verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van uw burgers. We zijn het vertrouwen daarin vijftien jaar na onze eerste waarschuwingen over de onveilige oevers zo langzamerhand wel kwijtgeraakt.

A.P. van Geijlswijk, E.L. Krijgsman en S. Noot, bewoners Oostvlietweg