RECORDAANTAL JUNIOREN BIJ POLDERCROSS STOMPWIJK

IK PROEF DE BAGGER NOG STEEDS TUSSEN MIJN TANDEN

STOMPWIJK Zin om eens lekker gek te doen en toch sportief bezig te zijn? Dan is de Poldercross in Stompwijk het evenement voor jou. Afgelopen vrijdag vond alweer de negende editie plaats van dit jaarlijks terugkerende festijn door dertig slootjes achter de velden van sportpark De Meerhorst plaats. Door Hans Beukema

Het ene slootje nog modderiger om doorheen te waden en eruit te klauteren dan de andere. Maar dat was niet het meest opmerkelijke vrijdagavond. Vooral het grote aantal verklede mensen temidden van de in totaal bijna 600 deelnemers viel op. Alsof het carnaval was. Zo baggerde Jan Elderhorst uit Leidschendam als Anton aus Tirol door de drek heen. Dus met lederhosen en zo’n groen hoedje met een veer zoals alleen de plaatselijke boerenbevolking in Oostenrijk erbij kan lopen. Waarom als Anton? Tja, zo ga ik ook altijd verkleed bij World Cups of andere topschaatsevenementen in Thialf, vertelt Elderhorst. En de dames Sascha, Merel, Joyce en Melanie, allen afkomstig uit de regio Haaglanden, hadden hun zeeroversoutfit uit de klerenkast getrokken. Voorzien van zwaarden trokken zij door de weilanden heen. Wat een verschil met vorig jaar, toen zij als elfjes aan de start verschenen. De verkleedpartij had duidelijk een doel. Want we wilden graag de originaliteitprijs winnen. Dat is ons nog nooit gelukt, maar eens moet dat toch gaan gebeuren., vertelt Sascha resoluut. Helaas voor haar had de organisatie deze prijs dit jaar uit het scenario geschrapt. Vorig jaar trouwens ook al hoor, verklapt Wim de Groot, verantwoordelijk voor de organisatie van het door IJsclub Nut en Vermaak georganiseerde modderfestijn. Veel andere mensen liepen met Unox mutsjes rond.

Wel zijn er nog steeds prijzen voor de snelste dames en heren, zowel bij de junioren (tot en met 14 jaar) als de senioren. De snelste junioren waren Ilse Hoogervorst uit Zoeterwoude Dorp en Leander van der Geest uit Warmond. Cor Brandwijk (Leiden) en Janneke Hopman (Rijswijk) veroverden de titels bij de senioren. Maar de meeste mensen verschenen puur voor de fun aan de start zoals Jolanda de Winter uit Stompwijk. Zij deed aan alle negen edities nog mee. Dit keer samen met een vriendin van haar. Ik moest gewoon een keer meedoen. Volgens Jolanda is het hier altijd flink lachen geblazen. En na afloop wordt je door de brandweer helemaal schoon gespoten., lacht Linda de Jong die volgend jaar weer aan de start hoopt te verschijnen na haar verkwikkende douche door de brandweer. Echt schoon word je trouwens ook weer niet. Want je blijft naar modder stinken. En ik proef nog steeds de bagger in mijn mond., vertelt vaste deelneemster Rosalie Huisman uit Zoetermeer. Ook al waren de sloten minder modderig dan vorig jaar volgens diverse deelnemers. Waarschijnlijk door de overvloedige regenval van de laatste weken. De omstandigheden zijn elk jaar weer anders in Stompwijk. Nu was het water kouder, maar de lucht weer warmer. Ook waren de sloten ondieper dan in 2005. Toen moest je door de langste passage heen zwemmen. En nu kon je daar gewoon staan., vertelt een deelnemer die daarbij op sloot 17 doelde. De deelnemers moesten daarbij zeker tweehonderd meter door het water heen.

Waren er nog sloten die wel veel problemen gaven? Nou en of, vertelt Stompwijker Henk de Winter. Bij sloot 23 stond ik tot aan mijn borst in de drek. Zie er dan maar eens uit te komen. Zelfs het grijpen van het gras, om weer op de kant te klauteren, ging niet. Een vrijwilliger heeft mij toen met een touw omhoog getrokken. Want ik was echt helemaal kapot. Toch is er volgens De Winter wel een speciale techniek om zo snel mogelijk door een sloot heen te komen. Spring je met gebogen knieën, want anders kom je vast te zitten. De Stompwijker vond de Poldercross wel een prachtige ervaring. Het doet mij denken aan mijn jeugd. Toen sprongen we als kind vanaf Stompwijk over de sloten heen naar de Drie Molens en weer terug. De meest opmerkelijke deelnemer was Jeroen van Schaijk waarschijnlijk. Hij was helemaal vanuit Lopik gekomen voor deze Poldercross. Ook Paul van Santen viel op, want hij had de hele tijd een meisje op de schouders. Zij wilde perse droog blijven. Dat is aardig gelukt, want alleen haar benen werden nat. Mede daardoor passeerde de Stompwijker als laatste de streep, maar dat kon hem niet deren. Volgend jaar viert de Poldercross haar tiende verjaardag. En dat belooft volgens Wim de Groot een speciale editie te worden. Een deelnemersrecord hoeft het niet op te leveren. Want 598 mensen totaal is ruim voldoende op een traject van 3,5 kilometer. De Groot is er dan ook niet rouwig om dat het oude record, 605 sportievelingen in 2005 intact bleef. Wel trok het evenement een record aantal junioren: 218 in totaal.