Voetbal verslag

“MET DEZE SELECTIE MOET STOMPWIJK ’92 NACOMPETITIE AFDWINGEN”
RON DE ROODE WEL ENIGSZINS BEZORGD OVER SEIZOENSTART

STOMPWIJK Nacompetitie afdwingen met Stompwijk ’92 in de vierde klasse. Dat is het doel van Ron de Roode met zijn elftal. “Drie jaar geleden ging ik nog voor lijfsbehoud. Maar met deze selectie heb ik voldoende kwaliteit in huis om goed mee te doen in deze afdeling”, vertelt de trainer die zich daarbij ook op de voorbereiding baseert.
door Hans Beukema

“Die zag er prima uit. We hebben een goed trainingskamp in de Achterhoek gedraaid. Daarbij hebben we vooral boslopen gedaan en aan de teambuilding gewerkt. Ook speelden we nog een oefenduel.” Daarbij hamerde de Leidenaar vooral op combinatievoetbal. Iets dat de oefenmeester in de amstelcupduels tegen BSC ’68 en FC Zoetermeer (beide overigens ongelukkig met 5 4 verloren) terugzag. En dat stemt De Roode erg tevreden, want in de afgelopen jaren hanteerde Stompwijk ’92 in zijn ogen te vaak de lange bal richting de spitsen. “Maar op kunstgras heb je veel meer aan goed positiespel. Vanaf september gaan wij ook onze thuiswedstrijden op die ondergrond spelen. Vandaar dat ik zo hamer op het snel raken van de bal.” Daarmee kun je volgens de trainer een tegenstander vooral op kunstgras effectief bestrijden. Vooral afgelopen zondag tegen FC Zoetermeer speelden de Stompwijkers prima. “Ik zag een hele goede opbouw van achteruit en ook veel driehoekjes.” Dat resulteerde dan ook in een 2 0 voorsprong tegen de kersverse derdeklasser, getraind door Stompwijker Edwin Vurens. “Het spel oogde beter dan afgelopen dinsdag tegen zaterdag derdeklasser BSC ’68.” Een duel dat de grijszwarten niet hadden mogen verliezen. Want de arbitrage was duidelijk op de hand van de Benthuizenaren. Zeker twee goals hadden nooit goedgekeurd mogen worden.

Maar net als vorige week konden de grijszwarten ook in Zoetermeer alleen in het eerste half uur echt vlammen. Daarna zakte het elftal om onverklaarbare redenen weer in. En daar profiteerde de thuisploeg duidelijk van. Halverwege de tweede helft stond FC Zoetermeer ineens met 4 2 voor. “Dat is toch het probleem bij mijn elftal. Het blijft allemaal te grillig. Dan spelen ze weer fantastisch en ineens zakt het in. Hoe knap het ook is dat de jongens toch weer terug weten te komen tot 4 4. Dominant spelen is toch belangrijk om bovenin mee te draaien. En dat doen we nog te weinig.” En daar moet het elftal volgens de trainer wel naar toe, wil het hoog eindigen. “Zeker in deze poule met ploegen zoals FC Lisse, SJZ en Bernardus. Het zijn bijna allemaal dorpsteams en veel derby’s. En dat betekent een heleboel strijd leveren.” Vorig seizoen renden de Stompwijkers vaak achter hun tegenstanders aan en dat moet volgens Ron de Roode nu andersom. De grijszwarten kunnen in de ogen van de trainer op 3 september direct aan de bak in Leimuiden. “Want Kickers ’69 schuwt de strijd duidelijk niet. Hun trainer ken ik wel. Echt een man die een selectie op scherp kan zetten.“ Als de Stompwijkers Ron de Roode goed uitvoeren, moet een zege absoluut mogelijk zijn. Kickers ’69 voetbalde vorig seizoen nog in de vijfde klasse. De grijszwarten daarentegen eindigden in de middenmoot in 4A.

Maar voor een flitsende seizoenstart zijn wel fitte spelers nodig. En daar maakt Ron de Roode zich een beetje zorgen om. De avond daarvoor vindt er namelijk een groot schuurfeest in Stompwijk plaats. En bij deze feesten wordt doorgaans veel gedronken. “Ik hoop dan ook dat de spelers niet al teveel uit hun dak gaan bij dit schuurfeest. Anders hebben zowel de jongens als ik een probleem zondag.” De grijszwarten voetballen volgens De Roode op doordeweekse avonden vaak beter dan in het weekend, zeker in het seizoen van de schuurfeesten. Het zou zonde zijn, als Stompwijk ’92 puntverlies lijdt tegen Kickers ’69. De selectie kent op dit moment namelijk weinig blessures, alleen spelers met een gebrek aan wedstrijdritme. Zo zat Martijn Droog tegen BSC ’68 een schorsing uit en misten
andere spelers een wedstrijd vanwege vakantie. Het grootste nadeel lijkt voor Stompwijk ’92 het gebrek aan ervaring met het spelen op kunstgras te zijn. De grijszwarten kunnen hun nieuwe grasmat pas begin september in gebruik nemen. Eerder wil de gemeente hem niet prijsgeven. De werkzaamheden zijn namelijk nog niet helemaal afgerond.