vrijwilligersorganisaties

Vrijwilligers maken balans op tijdens kenniscafé

Op woensdag 14 december 2005 vindt een kenniscafé plaats voor bestuurders van vrijwilligersorganisaties in Leidschendam Voorburg. Het kenniscafé staat in het teken van het terugblikken en vooruitblikken op de ondersteuning van het vrijwilligerswerk door de gemeente. Tijdens het kenniscafé zal wethouder mr. E.P. Beimers zijn visie op het verloop van het project ´Vitaal Vrijwilligerswerk´ geven. Ook zal hij een schets geven van het vrijwilligersbeleid in de komende jaren. ´Sinds de start van het project Vitaal Vrijwilligerswerk hebben we als gemeente al een aantal slagen gemaakt in het ondersteunen van de vele vrijwilligers in deze gemeente. Maar dat betekent niet dat het werk nu gedaan is. Het belang van vrijwilligers zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Hierbij hoort een passend antwoord van de gemeente´, vindt Beimers.
Stemmen
Tijdens de avond krijgen de aanwezigen de gelegenheid hun mening te geven over de uitgevoerde en geplande activiteiten. Dit gebeurt met zogenaamde stemkastjes. De resultaten uit de zaal worden direct voor alle aanwezigen zichtbaar in beeld gebracht.
Vergrijzing verzilveren
Bij veel vrijwilligersorganisaties in Leidschendam Voorburg zijn de vrijwilligers ouder dan vijftig. Hetzelfde geldt soms ook voor hun cliënten, doelgroepen of leden. Christine Kuiper, adviseur bij Civiq verzorgt een presentatie waarin een methodiek wordt beschreven om meer senioren bij vrijwilligersbeleid te betrekken. In haar presentatie ´De Zilveren Kracht: Verzilver de Vergrijzing´ gaat zij in op de betekenis en de kansen van vergrijzing voor organisaties.
Tijdens dit kenniscafé wordt ook een presentatie gegeven van de nieuwe dienstverlening van het Vrijwilligerspunt Leidschendam Voorburg.
Project Vitaal Vrijwilligerswerk
Het kenniscafé wordt gehouden in theater De Tobbe. In dit theater is een ringleiding voor slechthorenden aanwezig. Het programma begint om 19.00 uur. Aanmelden kan tot vrijdag 9 december bij de afdeling Welzijn van de gemeente.
De kenniscafés hebben gebleken in een behoefte te voldoen. Zij hebben als doelstelling informatie uitwisseling, netwerkvorming en signalering en vormen een onderdeel van het project Vitaal Vrijwilligerswerk. Meer informatie over dit project vindt u op www.leidschendam voorburg.nl