Wensen ouderen en gehandicapten in beeld

Wensen ouderen en gehandicapten in beeld
Begin dit jaar is in de gemeente Leidschendam Voorburg een onderzoek uitgevoerd onder 55 plussers en gehandicapten. Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in hoe de doelgroepen wonen, hoe zij hun woning, woonomgeving, voorzieningen en diensten waarderen en wat hun woonwensen zijn. Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de gemeente, de woningcorporaties, zorg en welzijnsinstanties en cliëntenorganisaties. Samen streven zij ernaar het aanbod van wonen, welzijn en zorg optimaal af te stemmen op de wensen van de bewoners. De respons op het onderzoek was hoog, 66% van de 55 plussers en gehandicapten heeft aan het onderzoek meegewerkt. In totaal zijn er ruim 1200 enquêtes afgenomen.
De meeste 55 plussers en gehandicapten zijn tevreden over de huidige woonsituatie. Veel 55 plussers geven dan ook aan dat zij in hun huidige woning willen blijven wonen, ook wanneer men moeite krijgt met traplopen. Om dit mogelijk te maken, is het veelal nodig hun woningen aan te passen. Dit geldt met name voor de groep 75 plussers. Door de toenemende vergrijzing zal de vraag naar woningaanpassing daarom toenemen.
Een belangrijk aandachtspunt is de toegankelijkheid van de wijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Dit aspect krijgt in relatief veel wijken een rapportcijfer onder de zeven.
Het onderwerp wonen, welzijn en zorg leeft in de gemeente. Dit blijkt uit het feit dat 78 % van de 55 plussers en 77 % van de gehandicapten bereid is verder te praten over wonen, welzijn en zorg. Ook is er een groot potentieel aan vrijwilligers. Van de groep die nu nog niet actief is als vrijwilliger, heeft 22 procent interesse dit in de toekomst wel te worden.