Meer dan alleen een boek lenen!

In de bibliotheek is van alles mogelijk. U kunt niet alleen boeken lenen die hier staan, maar ook allerlei materialen reserveren en via onze bibliotheek dicht bij huis krijgen. Er zijn GROTE letterboeken en prentenboeken, boeken vol spanning en sensatie en boeken met romantische levensverhalen. En ook boeken voor uw hobby ontbreken niet. Voor iedereen is er wel wat. We proberen om tijdens de momenten dat de Huiskamer in het Dorpspunt open is het zelfservicepunt open te houden. Daarmee kunt u zelf boeken lenen en terugbrengen. Deze week, vanwege de herfstvakantie en de aanwezigheid van de kinderen van de BSO, dus iets beperkter, maar u kunt heel vaak terecht.
Weet u niet hoe u met het apparaat om moet gaan? Kom een keer langs als er een vrijwilliger is en we leggen het u graag uit.

Een nieuwe activiteit is het vragen aan onze lezers om een boekbespreking te maken van een boek dat zij gelezen hebben. Mevrouw Bolhaar bijt vandaag de spits af.

Als de journaliste en schrijfster Roxane van Iperen en haar partner villa ’t Hooge Nest in Naarden kopen, horen ze van de vorige eigenares, dat er in de Tweede Wereldoorlog onderduikers hebben gezeten. Tijdens de renovatie van het huis ontdekken ze achter de wanden en onder de vloer enkele luiken en lege ruimten met kaarsenstompjes, verzetskranten en bladmuziek. Roxane van Iperen krijgt de behoefte uit te zoeken wat er is gebeurd en er een boek over te schrijven. Mensen in de omgeving kunnen haar er niet veel over vertellen en daarom gaat ze in archieven en boeken op zoek naar informatie. Er staan aardig wat vermeldingen van ’t Hooge Nest in belangrijke historische werken. Ze zoekt contact met familie van onderduikers en krijgt memoires van voormalige bewoners. Zo ontdekt ze de geschiedenis van twee joodse zussen, Janny en Lien Brilleslijper, die in het verzet zaten. Toen ze gevaar liepen moesten ze onderduiken en kwamen ze uiteindelijk begin 1943 terecht in ’t Hooge Nest, dat verscholen lag in de bossen van ’t Gooi. De eerste bewoner van deze villa was Dirk Witte, schrijver van het lied Mensch, durf te leven. Hij liet in 1920 dit huis ontwerpen en bouwen, en woonde er met zijn vrouw en dochter. De zussen Janny en Lien Brilleslijper woonden er daarentegen met hun gezinnen, hun ouders en talrijke onderduikers, onder wie bekende kunstenaars en vooraanstaande figuren uit de ondergrondse. Het huis zou uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland, ‘een commune van verzet in oorlogstijd’. In het begin wisten ze niet, dat de villa’s in de omgeving werden bewoond door NSB-ers, onder wie de minnares van Anton Mussert. Toen het einde van de oorlog in zicht was werd het ’t Hooge Nest verraden en de familie Brilleslijper ging met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. De kinderen werden gespaard en ondergebracht bij een doktersgezin in Naarden. Gelukkig hebben de beide zussen het kamp overleefd.Voor mij is dit boek meer dan een beschrijving van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb het niet ervaren als een afstandelijke geschiedenis, want Roxane van Iperen weet je mee te nemen in het dagelijks leven van de zussen tijdens hun verzet in Den Haag en de onderduikperiode in ’t Gooi en zij doet indringend verslag van hoe de Duitsers de vervolging van de Joden in Nederland voorbereidden en uitvoerden. Ze laat bijvoorbeeld zien hoe moeilijk het is om aan eten te komen voor iedereen in ’t Hooge Nest. Je kunt niet elke dag voor 17 personen brood kopen bij de bakker en aardappelen bij de groenteboer. En hoe weet je aan genoeg closetpapier te komen? Juist door deze manier van schrijven heb ik het boek geboeid gelezen.

Gerda Bolhaar