Stompwijk in 4 seizoenen,

Stompwijk in 4 seizoenen

natuur en weer,

jaaroverzicht 2020

Ons 2e jaar in Stompwijk zit er alwéér op. Het allesomvattende natuur– en weerspektakel konden wij opnieuw 12 maanden waarnemen. Door onze ramen en in de polders tussen Zoeterwoude en Leidschendam. Ja en hoe! Hier hebben wij bewust géén vitrage of jaloezie voor de ramen. Wij wonen 2 hoog, op een hoek. Er is géén inkijk en géén langslopen..

In Zoetermeer hadden wij 38 jaar noodgedwongen wél vitrage en jaloezie voor de ramen. Men liep pal langs de ramen op de stoep voorbij en keek naar binnen. Omdat het een smal straatje was keken de overburen ook de woning in. Nu is het nóg dagelijks een opluchting, een verademing, niet meer alles potdicht te moeten houden maar licht en letterlijk lucht te kunnen hebben. Nu wij niets meer voor de ramen hebben dan een enkele raamdecoratie zijn er veel nieuwe waarnemingen die ik hier gráág met u deel. Dit is mijn 2e jaaroverzicht over de 4 seizoenen in Stompwijk.

Van december 2019 tot en met februari 2020 was het redelijk zacht. Ach ja, de winter. Als ik denk aan mijn jeugd kun je déze 3 maanden haast niet meer zó noemen. Het water van de Oude Haagweg, de Laakhaven en het verversingskanaal naar Scheveningen was wekenlang bevroren en hoe! Uren schaatspret in Den Haag dus. Elfstedenfans kunnen van de dikte van dat ijs alleen maar dromen. Wat een bergen sneeuw waren er in die tijd. Zeker in 1962/63. Snel terug naar de winter van 2019/20 die zacht was. Ja, de opwarming van de aarde is in ons kikkerlandje goed zichtbaar en voelbaar. Er lag amper ijs op de sloten we  kunnen die anderhalve vlok die neerdwarrelde toch geen sneeuw meer noemen. Er was nauwelijks vorst en zodoende hadden we geen last van gladde wegen. Er was ook geen hinder in het verkeer omdat het asfalt meer grijs bleef dan wit werd.

Viel het u al op dat dat door de zachte winter weer heel wat vogels hier bleven en niet weggetrokken zijn en dat opnieuw héél veel vervroegd uitliep. Vaak zelfs veel te vroeg?!

Ik denk bijvoorbeeld aan de magnolia, sering, wilgenkatjes, de kastanjeboom, pinksterbloem, zuring, de gele plomp, het klein en groot hoefblad enzovoorts.

Met de zon achter ons en de regen voor ons, zagen wij  vanuit ons huisje, diverse keren de regenboog.

Het blijft een prachtig fenomeen, al die mooie kleuren. Mijn dochter Mirjam, toch ál 58 lentes jong, zag onlangs in Stompwijk voor het eerst de volledige regenboog. In Zoetermeer, en daarvoor in Den Haag wonend, was dát dus onmogelijk. Door alle bebouwing kon je slechts een klein gedeelte zien. Ze bleef maar kijken en uitroepen: ”Wat is dit mooi”!. Ik heb zelf vroeger aan zee, de volledige regenboog mogen zien en nog dubbel ook, namelijk weerspiegeld op de golven.

In het Pastoorsbos waar ik dankzij mijn rollator zowaar kán komen, zag ik diverse kleine en grote paddenstoelen. Tussen het kreupelhout zag ik ál de eerste sneeuwklokjes en de hulst had al rode besjes. Boven mijn hoofd vlogen onlangs in  V-vorm ganzen. Ze waren zich ál in het formeren voor de grote trek naar warmere streken en deden dit op tijd want inmiddels hebben we een paar keer nachtvorst gehad en gaan we naar de winter 2020/2021 toe.

Als ik nu thuis kom van een klein ommetje smaakt de ál gezette kamillethee of karamelkoffie dubbel  lekker. Van winter tot winter heb ik deelgenoot gemaakt van de natuur en het weer in en rond Stompwijk.

Al vroeg in de lente liep de temperatuur hoog op, tot maar liefst 25 graden. Een aantal nachten achter elkaar waren er onweersbuien en het regende in die tijd gemiddeld 20 mm per etmaal . De regenmeter op ons balkon gaf zelfs 1 keer 28 mm aan.

Onze Lieve Heer laat mij steeds weer andere dingen zien. Voor het 2e jaar stonden op ons balkon in een grote plantenkuip afrikaantjes. Wat een prachtige bloemen zijn dit trouwens en wat een heerlijke geur komt er vanaf. Alsmaar ervan genietend zag ik dat de bijen uit de bloemen nectar haalden. Iets positiefs dus. Ook zag ik dat de spinnen er gif uithaalden om hun prooi te doden, dus iets negatiefs. Wonderlijk hè, en dat uit dezelfde bloem.

Dicht bij ons huisje was men druk in de weer om de sloot langs de Meer en Geerweg te verbreden. Dankzij mijn scootmobiel ben ik er heel wat keren geweest om te kijken, ik kon er geen genoeg van krijgen.

“Er zaten 7 kikkertjes al in een boerensloot” zó begint een  kinderliedje, Ik kon rustig bekijken wat er allemaal in leeft; diverse soorten visjes, watersalamanders, watertorren en ja hoor, inderdaad kikkers, slakken enzovoorts. Het was een afwisselend menu voor de meeuwen die er dan ook veelvuldig zaten.

We hadden opnieuw een lange, zeer warme zomer. De temperatuur bereikte een aantal dagen ruim de 30 graden en er waren uitschieters bij van maar liefst 35 graden. Het was bovenal een droge zomer De lucht was heel vaak helderblauw. De kleurenpracht vlak voor de zonsondergang is met geen pen te beschrijven , zo mooi! Ja de lucht blijft ons beiden boeien. Al schrijvend schieten enkele regels van een lied mij te binnen en wel deze: (Onze Lieve Heer) Die wolken, lucht en winden wijst spoor en loop en baan

Zal óók wel wegen vinden,

Waarlangs uw voet in (2021) kan gaan

                                           Mag ik u hiermee bemoedigen?

Wij kregen óók meer oog voor de maan. Ontdekte u al hoe snel de maan zich verplaatst. Zó staat de man nóg (vanuit ons raam gezien) helemaal linksboven Zoeterwoude en een poosje  later staat de maan alwéér helemaal rechts boven Leidschendam. Oók viel het ons op hoe betrekkelijk snel het gaat van nieuwe maan naar volle maan.

Ik blijf mij verbazen over de hoeveelheid kauwen hier en vraag mijzelf af waar die elke dag hun kostje halen. Ook over de zwermen wilde ganzen verbaas ik mij nog steeds.

Door de droogte waren er al vroeg bladeren van de bomen af gevallen en enige tijd later werd het menens door de herfst. Enerzijds bleef het nog lang zacht weer en hoorde ik nog steeds de kikkers kwaken, anderzijds bracht de herfst ons mist, bewolking, pittige regenbuien en storm en kwam er zó een einde aan de droogt.