Struinen in het Leidschendammerhout

Dat stond afgelopen zondag op het IVN programma, onder deskundige begeleiding gingen Corrie en Henk van deze organisatie op pad met pakweg 20 natuurliefhebbers.  Hieronder veel enthousiaste kinderen. Corrie zei het al; dat zijn de echte speurneuzen. Ze gingen goed voorbereid op weg met spiegeltjes waarmee je onder de hoed va de paddenstoel kunt kijken.

Ik ben afgelopen week naar Duivenvoorde geweest en heb een aantal paddenstoelen gespot, maar zoveel als er hier staan. Ongelooflijk.  Het mooie is dat je ze moet leren zien en als je ze eenmaal gezien hebt staan ze overal.  Het fijne is dat je veel van elkaar leert. Er zijn 5000 soorten paddenstoelen en schimmels in ons land, dus dat is nogal wat. En wat hebben ze mooie namen, die echt tot de verbeelding spreken zoals de sprookjesachtige naam: Paarse schijnridderzwam. De  geweizwam, Judas oren, die echt als oren aanvoelen en zich op een tak gesetteld hadden. De gewone oorzwam, nevelzwam, zwavelzwam. Witte kluifzwammen die erdoor de geplooide of gegroefde steel en hoed er echt als hondenkluifjes uitzien. En zelfs de zwarte hebben we gespot en die zijn écht zeldzaam. Er is ook een app waarmee je achter de naam van de paddenstoel kunt komen. Obsidentify heet deze.

Ik was met echte kenners op pad en dan is het mooi om verhalen te horen over bijvoorbeeld Het Wood Wide Web bestaat echt! – De Boomverzorging  

De Boomverzorging en Het Wood Wide Web is het netwerk van schimmeldraden dat zich over vele kilometers kan uitstrekken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat planten en bomen via die schimmeldraden onderling met elkaar kunnen communiceren. Ze kunnen elkaar via die schimmeldraden onder andere waarschuwen voor gevaar. Denk daar maar eens aan wanneer je een boom aan het kappen of aan het snoeien bent. Ook zijn de bomen in staat om via dat netwerk van schimmeldraden onderling voedsel met elkaar te delen.

Het is nauwelijks voor te stellen dat bomen met elkaar communiceren. Laat staan dat je kunt vatten dat er ondergrondse netwerken gevonden zijn van wel tien kilometer lang. De boom in je tuin zou zomaar eens verbonden kunnen zijn met een boom in het dorp verderop. Het heeft er alle schijn van dat zowel de bomen als de struiken en planten op deze manier met elkaar informatie uitwisselen.

Nou dat is toch fascinerend.

We hadden tijd tekort, dus gaan we op 6 november weer.  Start 14.00 uur, Oostvletweg 28b 

Met dank aan Anja Halverhout voor de foto’s.

Petra Oliehoek– van Es